Strømmet til Studentersamfundet

Det var ikke en ledig stol å oppdrive da Norad og Care inviterte til folkemøte om energi og likestilling 3. oktober i Trondheim.
Det ble fort fullt under Norad og Cares folkemøte i Trondheim.
Foto: Marit Hverven

- Jeg elsker strøm, utbasunerte utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås da han åpent debatten, før han begynte å forklare sammenhengen mellom energi og likestilling.

Tilgang til strøm er viktig for å skape utvikling. I dag lever 1,3 milliarder mennesker uten strøm. Samtidig bruker 2,7 milliarder mennesker ved eller trekull til å lage mat. Det er som regel kvinner som må samle veden som trengs for å få fart på matbålene. Dette holder kvinner utenfor arbeidslivet, og eventuelt jenter som må hjelpe til, borte fra skolen, poengterte ministeren.

- Alle tror Norge er rike på grunn av olje. Men vi har en høy andel sysselsatte kvinner. Vi ligger 16 prosent over gjennomsnittet for de rike landene. Den innsatsen er mer verdt enn hele oljefondet, sa Holmås under folkemøtet.

Folkemøte i Trondheim 3.10.2012
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås og møteleder Eva Bratholm (Norad) før paneldebatten. Til venstre for ministeren de andre panelistene.
Foto: Marit Hverven

Energifylt paneldebatt

I paneldebatten satt foruten utviklingsministeren, også generalsekretær Torhild Skogsholm i Care, Ånund Killingtveit, professor ved NTNU og visedirektør i Center for Environmental Design of Renewable Energy (Cedren) og Einar Stedstadvold, administrerende direktør i Agua Imara.

En av de som stilte spørsmål etter paneldebatten, var student Vebjørn Loen. Han er med i Ingeniør uten grenser og hadde satt seg inn i Norads arbeid etter å ha lest om Norads nylig publiserte evaluering av norsk bistand til Afghanistan i mediene.

Folkemøte i trondheim 3.10.2012
Det kom mange gode spørsmål fra salen under debatten.
Foto: Marit Hverven

- Det er interessant at man kan møte de som har en stemme i arbeidet. Jeg kommer til å delta neste gang også, sier Loen.

Både han og medstudent Morten Rostadhaugen ble servert noen – for dem – overraskende opplysninger under møtet.

- Jeg visste ikke at de fleste kvinner er bønder, forteller Rostadhaugen som synes det var interessant med likestillingsperspektivet.

- Jeg visste ikke hvor mye tid som blir brukt på å samle ved og hente vann. Plutselig er hele dagen gått, sier Loen.

Leder for Norads avdeling for sivilt samfunn, Terje Vigtel, var godt fornøyd med både oppmøtet og spørsmålene fra salen under folkemøtet.

Folkemøte i Trondheim om likestilling og energi 3.10.2012
Studentene stod i kø for å få snakke med utviklingsministeren etter møtet.
Foto: Marit Hverven

- De klarte å stille de riktige spørsmålene til panelet, mener Vigtel.

1,5 mrd til ren energi i 2011

«Grønn strøm» - eller ren energi – sammen med likestilling og rettferdig fordeling er de tre temaene utviklingsministeren prioriterer.

I 2011 brukte Norge nærmere 1,5 milliarder over statsbudsjettet på ren energi-tiltak. Norge støtter blant annet utbygging av strømnett, utdannelse av kvinnelige ingeniører, utbredelse av rentbrennende kokeovner i Etiopia og utskifting av gamle parafinlamper til solcellepanel i Kenya.

Energirikt samarbeid mellom Norge og Nepal

Nepal er et av landene som Norge støtter med energitiltak.

Mer enn halvparten av Nepals husholdninger har ikke tilgang til elektrisitet. På landsbyga har færre enn ti prosent tilgang. Landet har store ubrukte vannressurser, men er helt avhengige av utenlandske investorer for å kunne bygge større vannkraftanlegg. Dette er noe norske myndigheter bistår med. Se film om elvevannkraftverket Khimti:

Lys i tusen hjem

Gjennom fra ESAP - Energy Sector Assistance Program - hadde 371.000 husholdninger på landsbygda i Nepal fått tilgang til strøm gjennom mikrovannkraftverk eller solcellepanel til slutten av 2011. Norge er en av giverne til programmet, som startet i 1999. Over de neste årene skal 750.000 husholdninger til få de samme mulighetene.

Fra bål til rentbrennende kokeovner

2,7 milliarder mennesker lager hver dag mat ved hjelp av kull, ved og kvist. Hvert år dør mellom en og to millioner -- først og fremst kvinner og barn -- på grunn av røykforgiftning eller brann. I denne landsbyen i Nepal forsøker de å endre på det:

Publisert 05.10.2012
Sist oppdatert 16.02.2015