Verdens matvareprogram ønsker mer likestilling

Verdens matvareprograms (WFP) nye leder Ertharin Cousin ønsker et tydeligere likestillingsperspektiv. Det kom fram da hun møtte Norad i går.
Verdens matvareprograms (WFP) nye leder Ertharin Cousin i møte med Norads direktør Villa Kulild. - Vi må bli flinkere til å kople den kortsiktige matvarehjelpen med langsiktig jordbruksutvikling, sa Cousin.

Verdens matvareprograms (WFP) nye leder Ertharin Cousin besøkte Norad i går i forbindelse med at WFP har undertegnet en ny avtale med Norge om støtte til humanitære kriser. Siden Ertharin Cousin er fersk i lederstolen, var Norad interessert i å vite hvordan hun vil sette sitt preg på WFP.

Med bakgrunn fra jordbruk og kvinnebevegelsen, var det tydelig at forholdet mellom langsiktig og kortsiktig matsikkerhet og kjønnsperspektivet vil være viktig for Cousin.

- WFP er først og fremst en humanitær aktør. Det er de samme menneskene vi forsøker å nå, uavhengig av om de er rammet av en akutt krise eller mer langsiktig matusikkerhet. Vi må bli flinkere til å kople den kortsiktige matvarehjelpen med langsiktig jordbruksutvikling. Jeg har tatt initiativ til at jordbruks- og matvareorganisasjonene i Roma har felles uttalelser, felles fagseminarer og ellers markerer at vi bidrar til det samme mål om matsikkerhet fra vårt ansvarsområde sier Ertharin Cousin.

Fokus på kvinner

Det skal også merkes at WFP arbeider bedre med et kjønnsperspektiv, understreker Ertharin Cousin.

- Da jeg var USAs ambassadør i Roma var jeg personlig engasjert i et  kvinnenettverk av ambassadører som støttet matsikkerhetsagendaen. Jeg tar dette engasjementet inn i WFP.  Vi etablerer bl.a. et rammeverk for kjønnssensitiv evaluering og rapportering i organisasjonen. Vi er opptatt av å kunne dokumentere effekten for både kvinner og menn av det vi gjør. Videre får våre likestillingsansvarlige høyere status og rapporterer direkte til ledelsen på landnivå. Dette tror jeg vil bidra til at WFP vil fremstå med tydeligere likestillingsprofil i tiden som kommer, sier hun.

Cousin fremhevet også rollen WFP kan spille som markedsaktør. I 2010 kjøpte WFP mat verd over 1.25 milliarder dollar. Over 80 prosent av dette ble kjøpt i utviklingsland.

- Noe av dette oppkjøpet blir gjort direkte fra småbrukere eller fra kooperativer drevet av småbrukere. Dette skal bidra til å styrke småbrukeres investeringer i egen matproduksjon, og gi dem en styrket posisjon i markedet, sier Ertharin Cousin.

WFP bruker også i økende grad kontant- og kupongoverføringer i stedet for matutdelinger i sine programmer. Dette er en retning organisasjonen har tatt de senere årene, og som Cousin bekreftet at hun vil legge mye vekt på i sitt virke.

Avtalen mellom Verdens matvareprogram (WFP) og Norge sikrer organisasjonen en langsiktig støtte på 245 millioner kroner årlig. Les mer om støtten her

Publisert 11.09.2012
Sist oppdatert 16.02.2015