Vurderer utvidelse til Øst-Afrika

Norads Business Matchmaking program (BMMP) bidrar til sosial og økonomisk utvikling i våre samarbeidsland ved å sette norsk næringsliv i kontakt med lokale bedrifter. Norad vurderer nå en utvidelse av ordningen.

Fakta om BMMP

  • Målsettingen med Business Matchmaking programmene (BMMP) er sosial og økonomisk utvikling i våre samarbeidsland. Dette skal oppnås som følge av økt tilgang på finansielle ressurser og teknologi gjennom å etablere langsiktige, bærekraftige og lønnsomme samarbeid mellom norske og lokale bedrifter.
  • BMMP finnes nå i fem land: Sri-Lanka (siden 1994),  Sør-Afrika (1997), India (1992), Vietnam (2007) og Bangladesh (2010)
  • Advanced Business Partner A.S. (ABP) administrerer BMMP for Sri-Lanka, mens Norad har en rammeavtale med Innovasjon Norge som administrerer BMMP i de andre landene 
  • Det er etablert et nettverk med konsulenter i hvert land som bistår bedriftene med å finne den beste partneren
  • Alle programmene finansieres over bistandsbudsjettet gjennom Norad
  • I 2010 ble 63 norske bedrifter godkjent for ”matching” og i 2011 var tallet 86 

Les mer om søknadsprosessen

 

For å etablere BMMP i et land er det en forutsetning at det er et visst antall bedrifter i samarbeidslandet som kan være aktuelle partnere for norske bedrifter. Rammebetingelsene for næringslivet må også være tilfredsstillende. I Afrika har det vært en positiv endring de siste årene.

- Norsk næringsliv har de siste årene hatt en økende interesse for Kenya, Tanzania og Uganda. Norad har startet en prosess for å vurdere et regionalt BMMP-program i Øst-Afrika, primært i disse tre landene, sier seniorrådgiver Jan Eriksen i Norad.

Norad har allerede besøkt Kenya og Uganda. Teamet hadde møter med ulike aktører blant privat og offentlig sektor, samt andre donorer, for å framskaffe informasjon om muligheter og rammebetingelser. Tanzania vil bli besøkt i mars.

- Vi tror en beslutning om mulig igangsettelse vil komme i løpet av våren, sier Eriksen.

Næringsliv bidrar til vekst

Tilstedeværelsen av ansvarlig næringsliv er nødvendig for å bekjempe fattigdom og fremme utvikling i utviklingsland. For å skape langsiktig økonomisk og samfunnsmessig vekst, er det ikke nok å drive nødhjelpsarbeid eller bygge opp offentlig sektor. En er avhengig av et lønnsomt og bærekraftig næringsliv. Bedrifter skaper verdier og inntekter, deler kunnskap og teknologi og sprer nye holdninger. Dette er viktige ringvirkninger av en bærekraftig privat sektor.

- Denne tenkningen ligger til grunn for BMMP, som nettopp skal bidra til sosial og økonomisk vekst gjennom næringsutvikling.  I denne prosessen er norske bedrifter aktører som sammen med partnere skal bidra til vekst.  Den beste løsningen er en vinn-vinn-situasjon, der sysselsettingen øker og bidrar til økonomisk utvikling samtidig som bedrifter i begge land tjener penger, sier Eriksen.

Har bidratt til mer enn 2000 arbeidsplasser

BMMP-programmene for Sri- Lanka og Sør-Afrika ble gjennomgått av konsulentselskapet Devfin i 2010 som en del av en større evaluering av Norges næringsrelaterte bistand. Devfin trekker blant annet fram følgende: 

  • BMMP vurderes å fungere godt for å etablere kommersielle bånd mellom norske aktører og partnere i sør.
  • Norsk næringsliv er positive til BMMP og finner ordningene fleksible og ubyråkratiske. 
  • Devfin anslår at BMMP har bidratt til minst 2000 arbeidsplasser totalt for Sri-Lanka og Sør-Afrika i perioden 1997-2009.
Publisert 14.02.2012
Sist oppdatert 16.02.2015