Zambias utenriksminister ønsker fortsatt faglig bistand

Utenriksminister Given Lubinda understreket behovet for å utvikle et skattesystem som kan sikre inntekter fra gruveindustrien, da han var på besøk i Norad.
På besøk i Norad i september 2012.
Zambias utenriksminister Given Lubinda besøkte Norad onsdag 12. september.
Foto: Espen Røst, Bistandsaktuelt

- Det har vært gruvedrift i Zambia i mer enn hundre år, men vi ser fortsatt lite til inntektene. Vi trenger mer hjelp på dette området, og samarbeidet med Norge om skattesystem er viktig. Når president Sata snakker om skatt henviser han hele tiden til Norge, sa Zambias utenriksminister Given Lubinda i møte med Norads direktør.

Given Lubinda hadde satt av en dag til å diskutere Zambias utviklingssamarbeid med Norad da han var i Norge for å delta på statspartsmøtet om klasevåpen 11. til 14. september. Zambia mottok 444 millioner kroner i bilateral bistand fra Norge i 2011. Et viktig norsk satsingsområde i Zambia er nettopp Skatt for Utvikling og det Norad-koordinerte initiativet jobber særlig opp mot spesialenheten for skattelegging av gruveselskapene.

Norads direktør Villa Kulild påpekte at Zambia, i likhet med Norge, er et land med rike naturressurser og spurte hvorfor innbyggerne da er så fattige. Etter flere år med økonomisk vekst ble Zambia i 2011 et lavere mellominntektsland. Likevel lever 68,5 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.

- Det er et komplisert spørsmål, og jeg tror deler av svaret er en kontinuerlig uenighet om politikkutforming. Vi eksperimenterer hele tiden, og i tillegg har også alle andre en mening. Vi mangler fortsatt mye kunnskap og kompetanse, men såkalte eksperter som kommer utenfra med raske magiske løsninger er også et problem, sa Lubinda.

Etterlyser likeverdig partnerskap

Lubinda framhevet utfordringen med å skape et likeverdig partnerskap mellom givere og mottakere av bistand. Han trakk fram landets skattesystem som et eksempel på et område som fremdeles er preget av kolonitidens utbyttingsforhold. I tillegg har ikke alle forslag til løsninger tatt utgangspunkt i Zambias behov.

- Skattesystemet vårt ble ikke laget for å skaffe inntekter fra gruvedriften som kunne komme Zambias befolkning til gode. Og selv Verdensbanken rådet oss til å holde skattesatsene svært lave for bare noen år siden, sa Lubinda.

Norad satser på skatt og miljø

Given Lubinda hadde senere et møte med seksjonen Skatt for Utvikling for å se på hvordan samarbeidet på skatt skal videreføres. Norad hadde også satt opp et møte med Klima, energi og miljø blant annet for å diskutere den norske satsningen for å utvikle klimatilpasset landbruk i Zambia.

Publisert 14.09.2012
Sist oppdatert 16.02.2015