Avhengig av økt privat investering i ren energi

Potensialet for å utvikle rene energikilder er betydelig i Afrika. Behovet for norske private investeringer er nødvendig og stort, mener Norad.
Til Resultatrapport 2009
I 2008 fikk Norfund Trønder Energi med på etableringen av Tronder Power og utbyggingen av vannkraftverket Bugoyevest i Uganda. Det var da stort behov for strøm til hovednettet, og Uganda hadde problemer med å tiltrekke private investeringer i energisektoren. Som en garanti for investeringen inngikk Tronder Power en avtale med Ugandas elektrisitetsselskap, UECTL, om at de skulle kjøpe all kraften til en fastsatt pris i 25 år.
Foto: Ken Opprann

Estimater fra det Det Internasjonale Energibyåret (IEA) viser at det trengs investeringer for 48 milliarder USD årlig frem til 2030 for å gi alle mennesker tilgang til energi.

For å nå målet må ifølge IEA en tredjedel av denne summen komme fra private investorer, resten av nasjonale myndigheter og internasjonale givere.

Samles til samtale

Dette er bakteppet når Norad deltar på konferansen Hydropower Norway Conference 2013 som arrangeres av Intpow. Her møtes norske aktører som arbeider med fornybar energi.

Norge har lange tradisjoner innen vannkraft. Vi har også gode tradisjoner for å eksportere kunnskapen.

- Vi vet at tilgang til energi er avgjørende for å sikre økonomisk vekst og utvikling. Derfor har norsk støtte til fornybar energi økt betraktelig de siste årene. Private investeringer er sentrale for å oppnå målet om energi til alle, sier Villa Kulild, direktør i Norad.

- Vi er avhengig av at privat sektor bidrar for å nå målet om universell tilgang til energi, sier Norads direktør Villa Kulild.
Foto: Lars Petter Pettersen

Et nylig eksempel hvor offentlig støtte og private investeringer har muliggjort utvikling sammen er kraftverket i Bugoye i Uganda, som har en kapasitet på 13 MW og produserte 82 GWh i 2011.

- Vi er avhengig av at privat sektor bidrar for å nå målet om universell tilgang. Norad jobber for dette både ved å tilby støtteordninger til private som vil investere og ved å jobbe for å bedre rammevilkårene for investeringer i fornybar energi i våre samarbeidsland, sier Kulild.

Publisert 19.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015