Det lønner seg å investere i helse

En ny kommisjon har fått i oppdrag å kartlegge sammenhengene mellom investeringer i helse og utvikling. Målet er at kunnskapen skal bli spredt og få betydning på tvers av sektorer.

- Det er helt sentralt at helse og helsetjenester ansees som en investering som kan gi avkastning, og ikke kun som en kostnad, slik det ofte ellers gjøres. Det er dette kommisjonen nå jobber med å tydeliggjøre, sier seniorrådgiver Ingvar Theo Olsen i Norad.

Kommisjonen, som har fått betegnelsen «The Lancet Commission on Investing in Health (CIH)», er en oppfølging av Verdensbankens rapport fra 1993 «Investing in Health» 20 år etter at den kom ut. Norge er blant de største bidragsyterne til kommisjonen.

Les mer om Lancet-kommisjonen på deres hjemmeside

Stor interesse og nye eksempler

Det er stor interesse for kommisjonen fra en rekke større og mindre organisasjoner og enkeltpersoner internasjonalt, og en rekke av disse utvikler nå eksempler på investeringer. Disse analyserer verdien av investeringer innen hvert helseområde, f.eks. mødre- og barnehelse, malaria, hiv/aids, osv., målt på ulike indikatorer, som økonomisk vekst eller helsestatus. Disse eksemplene vil bli innspill i kommisjonens arbeid.

Selv om det allerede eksisterer en god del forsking på området, er det viktig at dette oppdateres med nytt materiale og nye tall, ikke minst slik at politikere og andre får tilgang på dette for sin beslutningsprosess rundt på kloden.

Kommunisere bredt

Målet for kommisjonen er at et spesialnummer av det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet  skal belyse en rekke sammenhenger mellom helse og økonomisk utvikling.

Kommisjonen, som ledes av tidligere finansminister («Treasurer») i USA Larry Summers og Professor Dean Jamison fra University of Washington i Seattle, forventes å lansere sine resultater i desember 2013. Professor Karen Helen Ulltveit-Moe (UiO) er norsk kommisjonær.

Norad finansierer dette arbeidet sammen med Gates Foundation. I tillegg har flere andre givere bekreftet at de vil gi støtte (som britiske DFID og canadiske IDRC).

Publisert 11.06.2013
Sist oppdatert 16.02.2015