Feirer langvarig samarbeid – entrer ny epoke med NORHED

Universitetet Makerere i Uganda feirer 90 år. Norad med det nye NORHED-programmet var invitert til å delta på markeringen.
Sju av deltakerne norsk- ugandisk delegasjon
Ambassadør Gaustadsæther og Norads avdelingsdirektør Fife sammen med Ugandas Visepresident Ssekandi, direktør Gabona i Utdanningsministeriet og Rektor Kagonyera i forbindelse 90-årsmarkeringen av Makerere Universitet 6. mars 2013.
Foto: Joseph Buwule.

Ugandas visepresident Edward Ssekandi takket for Norges langvarige innsats og samarbeid i forbindelse med 90- års markeringen av Makerere, Ugandas største universitet.

Samtidig ønsket han Norads nye program innen forskning og høyere utdanning – NORHED velkommen. Den norske ambassaden og Norad var invitert på bakgrunn av det mer enn 50- år lange norsk-ugandiske samarbeidet innen høyere utdanning og forskning. Makerere ble nylig rangert som tiende beste universitet i Afrika, bak seks sør-afrikanske, to egyptiske og ett tanzaniansk universitet.

Styrket universitetssamarbeid

Viserektor ved universitetet, professor John Ddumba Ssentamu og ambassadør Thorbjørn Gaustadsæther, stiller seg svært positive til det langsiktige samarbeidet.

- Vi har sett en utvikling innen forskning, høyere utdanning, vitenskap, teknologi, landbruk, ernæring, og kvinner og likestilling.  I tillegg har norsk innsats med finansiering av fysisk infrastruktur vært viktig. -Det har styrket samarbeidet mellom våre land, sa viserektoren i sin åpningstale.

I sitt innlegg understreker Gaustadsæther at NORHED blir viktig i samarbeidet mellom Uganda og Norge når det gjelder høyere utdanning og forskning.

NORHED er et nytt program som i større grad vil inneha en helthetlig kapasitetsutviklingstankegang ovenfor utdannings- og forskningsinstitusjoner i bistandssamarbeidet enn tidligere.

Gaustadsæther viste til solid norsk finansiering siden 1960-tallet, der forskere og akademikere fra Norge har samarbeidet med Makerere om å utvikle gode faglige samarbeid og nettverk.

NORHED avløser nå satsinger som programmene NUFU (Nasjonalt program for utvikling, forskning og utdanning) og NOMA (Norads program for masterstudier) tidligere stod for, og som historisk sett har vært viktige samarbeidsprogrammer med Makerere.

Samarbeider med toneangivende universitet i Norge

Norad har i løpet av sitt tre dager lange besøk i Uganda presentert det nye NORHED programmet ovenfor universitetsmiljøet ved Makerere og ført samtaler med universitetsledelsen.

Professor Wenche Barth Eide fra Universitetet i Oslo og professor Ole Jørgen Nydal fra NTNU var også tilstede under jubileet. De kunne fortelle om positive samarbeidserfaringer med Makerere innen ernæring, rettigheter og fornybar energi. De refererte også til besøket fra Universitetet i Bergen, som nå har inngått et ti- års institusjonelt samarbeid med det ugandiske universitetet.

Publisert 11.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015