Fortsatt uenighet i Warzawa

Det går mot slutten av klimaforhandlingene COP19, men fortsatt er det mye som gjenstår. 
Einar Telnes
Einar Telnes er avdelingsdirektør for klima, energi og miljø i Norad, og deltar i den norske delegasjonen under klimatopppmøtet.
Foto: Sandra Aslaksen

Ikke alle er like fornøyde med samtalene som fortsatt pågår i Polen. Forhandlinger rundt mange tema har gått mye tregere denne uken, og mange ikke-statlige organisasjoner forlot konferansen i protest i går. 

Einar Telnes er avdelingsdirektør for klima, energi og miljø i Norad, og deltar i den norske delegasjonen. 

- For vår del ser ikke bildet så verst ut. Det er enighet om tekst på alle punktene innenfor REDD, og dette er jo viktig for det norske Klima- og Skogprosjektet, sier Telnes. 

Et kompromissforslag om mulig kompensasjon for tap og skade forårsaket av klimaendringer er også på vei, men her er det fortsatt skarpe fronter. Særlig om hvorvidt man skal ha forpliktende finansieringstekst. 

Ingen enighet så langt 

Av større uavklarte spørsmål er finansiering og forhandlingstekst i forhold til ny klimaavtale de største. I tillegg er fortsatt finansiering av møter mot forhandlingene i Paris i 2015 uavklart. 

- Jeg tror det er lite sannsynlighet at vi får en ferdig totaltekst i dag, disse forhandlingene kommer nok til å fortsette i lørdag, sier Telnes.

Publisert 22.11.2013
Sist oppdatert 16.02.2015