Fra naturvern til grunnlag for vekst og velstand

Vi betaler ikke lenger prisen på de varene vi kjøper. Lave lønninger og dårlige arbeidsforhold har vært i fokus den siste tiden. Prisen reflekterer imidlertid heller ikke de verdiene vi tar ut av naturen.

Økosystemtjenester

Økosystemtjenester er det naturen gir oss av for eksempel mat, fiber og brensel, genetiske ressurser til medisiner, men også fellesgoder som blant annet vannrensing, pollinering og rekreasjonsverdier.

For sjuende gang samlet deltakere fra departementer, organisasjoner og privat sektor fra hele verden seg i Trondheim for å få innsikt, innspill og inspirasjon til å nå målene i konvensjonen for biologisk mangfold.

Mens fokus i de første årene var på å verne naturen, er fokuset nå på hvor avhengig vekst og utvikling er av tjenester fra naturen, såkalt økosystemtjenester. Biologisk mangfold leverer økosystemtjenester som vi alle er avhengige av, som rent vann, ren luft, mat og medisiner.

Økosystemtjenestene blir imidlertid ofte tatt for gitt og blir ikke verdsatt før de er svekket eller truet med ødeleggelse. Et problem er at verdien av økosystemtjenester i for liten grad inngår i beslutningsgrunnlag. Samfunnsøkonomiske kostnader inkluderes oftest ikke i privatøkonomiske kostnadsoverslag. Naturens bidrag til flom sikring blir for eksempel først synlig når vi ser nytten av dem i ekstremvær.

Norsk rolle

Norge var vertskap for konferansen, som ble avholdt 27. - 31.mai, sammen med konvensjonen for biologisk mangfold, FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), FNs utviklingsprogram (UNDP) og Verdensbanken.

Norad har vært med i planleggingsgruppen og bevilget reisestøtte til deltagere fra sør hvorav hvert land kan sende to nasjonale eksperter innen biologisk mangfold og økonomisk samfunnsplanlegging.

Biologisk mangfold vs. klimaendringer

Resultatet av konferansen er anbefalinger for bruk i nasjonale planleggingsprosesser og relevante internasjonale prosesser som neste partsmøte til konvensjonen for biologisk mangfold og post2015-prosessene.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell åpnet konferansen sammen med Indias miljøvernminister, Jayanthi Natarajan. Solhjell la vekt på at vår innsats for biologisk mangfold og økosystemtjenester er like viktig som tiltak mot de globale klimaendringene.

Konferansen konkluderte med at vi nå må gripe mulighetene naturen gir oss til økt vekst og velstand gjennom å spille på lag med naturen. 

Publisert 03.06.2013
Sist oppdatert 16.02.2015