Fredede manuskripter i Timbuktu reddet

25.000 fredede manuskripter fra 1200-tallet som var truet av krigen i Mali er nå reddet. Norge har bidratt til bevaring av dokumentene.
Timbuktu_bok

Den siste uken har islamister satt fyr på biblioteket som skulle inneholde Timbuktu-manuskriptsamlingene før de flyktet fra maliske og franske styrker, som erobret byen mandag 28. januar 2013. Heldigvis er det nye betong-biblioteket enda ikke har blitt tatt i bruk for alle samlingene. Private og ansatte ved biblioteket har gjort som deres forfedre, de har gjemt dem på trygge steder selv.

Historiske samlinger

Norad har bevilget 9, 4 millioner kroner over de siste 13 årene for å bevare de historiske manuskriptene i Timbuktu. Norge, ved Universitetet i Oslo, har bistått det lokale «Institute for Higher Learning and Islamic Studies» med å bevare og videreformidle den litterære kulturarven som finnes i offentlige og private manuskriptsamlinger i Timbuktu-området, slik at gamle arabiske og afrikanske dokumenter kan studeres og bevares for ettertiden.

Manuskriptene, som stammer fra 1200-tallet, har vært i privat eie. Familiene har hatt lange tradisjoner for å gjemme dem på trygge steder, og dokumentene har overlevd krig og invasjon; I 1972 ble disse skattene gjort verdenskjent fra forskeren Jon Hunwick fra Northwestern University i Illinois, USA.

Se filmen «The Hidden Treasures of Timbuktu» av Jon Hunswick og Alida Boye

Se også:

Publisert 07.02.2013
Sist oppdatert 16.02.2015