Kapasiteten skal styrkes ved høyere utdanningsinstitusjoner i utviklingsland

Kapasitetsutviklingsprogrammet for høyere utdanning og forskning (NORHED) har i desember gitt første tildeling til høyere utdanningsinstitusjoner i Afrika, Asia, Midtøsten, Latin-Amerika, og til de norske samarbeidspartnerne fra universitets – og høgskolesektoren.
Med 36 NORHED-avtaler underskrevet, vil kapasitetsbygging innen høyere utdanning og forskning nå starte for fullt fra i 2014. Her fra Hawassa University, et av Etiopias viktigste universiteter med flere NORHED-prosjekter.
Foto: Ken Opprann

I juli i år annonserte Norad at flere titalls prosjekter ville kunne få støtte fra NORHED ved utgangen av 2013. Norad har nå signert avtaler med 36 prosjekter med økonomisk ramme på over 600 millioner kroner over fem år. Fagområdene dekker utdanning; helse; klima, miljø og naturressursforvaltning; demokrati og økonomisk styresett; humaniora, kultur, media og kommunikasjon; og Sør-Sudan.

- Å bygge kapasitet innen høyere utdanning og forskning er et viktig satsingsområde i den norske utviklingspolitikken, sier Norads direktør Villa Kulild. Hun roser utdanningsinstitusjonene for den gode dialogen de har hatt med Norad for å få dette samarbeidet på plass.

- Vi har ambisiøse mål for dette viktige programmet. Utfordringen er å kunne dokumentere resultatene slik at vi vet hva investeringene kaster av seg. Rapporteringen fra tiltakene skal ivareta det, og vi gleder oss fordi vi har partnere vi kan vente mye av, sier Bjarne Garden, direktør for Avdeling for helse, utdanning og forskning.

Høyere utdanning og forskning står sentralt i Norads resultatrapport for 2013 som ble lansert 11. desember. Studentene som har avlagt mastergrad og doktorgrad i sine land via norsk støtte er med på å styrke kompetanse ved institusjonene og å dekke landenes behov på en rekke samfunnsområder. Rapporten viser hvor viktig det er å kunne dokumentere resultatene og vite hva investeringene kaster av seg.

Viktig satsning på Sør-Sudan

Trådløst nett_Hawassa Universitet
Studenter benytter seg av trådløst nett på Hawassa Universitet, Etiopia.
Foto: Kari Ulveseth

NORHED-programmet har en egen komponent direkte rettet mot Sør-Sudan. Universitet i Juba opererte fra Khartoum fra 1989, og har gradvis flyttet tilbake til Juba siden 2005. Men ikke alle lærerkreftene ble med på flyttelasset. Behovet for kvalifiserte lærere på universitetet er enormt. I tillegg kommer prekære behov innen infrastruktur, teknologi og ledelse. Samtidig er over 10 000 studenter underveis i sine studier. Gjennom NORHED vil prosjektene bidra til å heve kompetansen hos de ansatte innenfor fagområder som naturressursforvaltning, demokratisk styresett og mødre-barnehelse.

Professor og vise-rektor Aggrey Abate ved Universitet i Juba er glad for at Norad oppfordrer til regionalt samarbeid innen programmet. 

- Gjennom NORHED har kolleger fra universitetet reist til Uganda og Etiopia. Dette er svært lærerikt for oss. Vi kan lære mye av våre samarbeidspartnere i regionen, og vi har felles problemstillinger som krever felles tilnærming, sier professor Abate. 

Kristin Skare Orgeret, professor ved institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er norsk koordinator for NORHED-prosjekt i Sør-Sudan, Uganda og Nepal. Hovedtanken er å videreutvikle erfaringer fra det journalistiske fagfeltet i tre land som nylig har vært gjennom krig og/eller konflikt sier HiOA-professoren.

NORHEDs fokus på høyere utdanningsinstitusjoner og forskning er et godt og viktig grep for å styrke samfunnsutvikling og menneskerettigheter i utviklingsland, sier Orgeret. Hun understreker at prosjektet gjennom profesjonalisering av de involverte utdanningene og forskningsmiljøene bidrar til en demokratisk utvikling og relevant lærdom for alle involverte partnere.

Sør for Sahara dominerer

Norsk innsats går til 26 universiteter fra 16 ulike land i samarbeid med ti norske utdanningsinstitusjoner, der regionen Sør for Sahara dominerer I Uganda blir det blant annet etablert forsknings- og undervisningsprosjekter rundt både meteorologi og informatikk via Makerere University i samarbeid med Universitetet i Bergen. I Etiopia støttes flere prosjekter innen klimasmart landbruk, bærekraftig naturressursforvaltning og matsikkerhet i samarbeid med Hawassa University, Mekelle University og Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) 

I Malawi vil NORHED eksempelvis bidra til å styrke utdanningen for matematikklærere i samarbeid med Universitetet i Stavanger. NORHED støtter også utdanning av mastergradsstudenter og PhD-kandidater innen offentlig politikk, forvaltning og administrasjon ved Universitetet i Malawi i samarbeid med Universitetet i Oslo.

Asia er også representert i NORHED-programmet, der man blant annet har inngått en prosjektavtale mellom Universitet i Oslo og Universitet i Myanmar. Der er målet er å styrke lege-utdanningen og den offentlige helsesektoren gjennom høyere utdanning og forskning av masterstudenter og PhD-kandidater. Prosjektet har en sterk forskningskomponent. Målsettingen er å publisere flere artikler i det anerkjente medisinske fagtidsskriftet Lancet frem mot 2018. 

 

Publisert 17.12.2013
Sist oppdatert 16.02.2015