Lang dags ferd mot natt for norgesmestrene i bistand

Det har vært en lang – og innholdsrik – uke for norgesmestrene i bistand. Underveis har de vært på flere feltbesøk og safari, besøkt masaier og plantet trær.
Norgesmestrene i bistand er på plass med ministrene.

Siste dagen tilbringes ved landbruksuniversitetet Sokoine i Morogoro, som Norge har støttet i mange år. Universitetet ble opprettet i 1984 og forskere her har i dag en sentral rolle i utformingen av politikk på sine fagfelt i Tanzania. De har også vært avgjørende i planleggingen av klimaprogrammet REDD i Tanzania, som Norge støtter med 500 millioner norske kroner årlig.

Til Sokoine kommer også utviklingsminister Heikki E. Holmås og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Her deltar norgesmestrene i bistand på et felles møte med ministrene, og miljøministeren for Tanzania, Terezya L. Huvisa, og viseminister for naturressurser og turisme, Lazaro Nyalandu.

Under møtet lanserte Tanzania sin nye nasjonale strategi for REDD.  I tillegg annonserte de at de vil opprette et nasjonalt karbon-monitoreringssenter som skal ligge på universitetet. Dette vil bli det første i Afrika.

Mindre skoghogst = mindre utslipp

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og utviklingsminister Heikki E. Holmås sitter sammen med ministrene fra Tanzania.

«Hva er REDD?», innleder ordstyreren og forteller om en han møtte utenfor som trodde at REDD var en alkoholholdig drikk og som lurte på hvorfor man lanserte en nasjonal strategi for en slik drikk ved universitetet.

Akkurat dette var kanskje bare tull, men det er ikke alle som klarer å holde styr på hva REDD egentlig er. Det handler om å hindre klimagassutslipp ved at man stopper avskoging og ødeleggelse av skog.

- Hvorfor beskytter vi skog? spurte utviklingsminister Heikki E. Holmås retorisk i sitt innlegg.

- Biomangfold! Skogen er et skattkammer, og i mange land er skoghogst største årsak til klimagassutslipp, svarte han.

I Norge har regjeringen lanserte et eget klima- og skogprosjekt som støtter utviklingsland som begrenser utslipp ved å ta vare på skogen fremfor å hogge den ned. Brasil er det landet som får mest norsk støtte, og som har veldig gode resultater å vise til.

- Noen som vet hvor mye Brasil har kuttet i utslipp fra 2005 til i dag? spør Holmås.

Noen prøver seg med «20 prosent», «50» og «60», mens Holmås hele tiden ber de gå høyere. «70 prosent». «Høyere» til noen slår til med «100». Riktig så høyt er det ikke, men utslippene har sunket med 77 % siden 2005. Det er et veldig godt resultat, og viser at det nytter.

Avskjedsmiddag med Holmås

NM i bistand - middag m Holmås
Siste kvelden ble tilbrakt sammen med utviklingsminister Heikki E. Holmås før norgesmestrene satte seg på flyet tilbake til Norge.

Besøket på Sokoine blir det andre møtet norgesmestrene i bistand har med ministrene. Kvelden før har de nemlig møttes i en mottakelse på den norske residensen, det vil si ambassadørens bolig. Det ble et veldig godt møte som norgesmestrene satte stor pris på.

Den aller siste kvelden i Tanzania tilbringer norgesmestrene i middag hos ambassadøren sammen med utviklingsministeren. Her får de dele historier om turen de har vært på – og blant annet høre ministeren fortelle om hvordan han opplevde dagens besøk til Sokoine.

Alle er litt misunnelige på kunnskapsminister Kristin Halvorsen som rakk å besøke minerottene ved universitetet som er opplært til å lokalisere miner før hun reiste tilbake til Norge. Ikke bare klarer de å lukte seg frem til miner, de kan også lukte blant annet tuberkulose. Men det er altså ikke alt man rekker – selv om man er enten minister eller norgesmestrer. Men bilder blir det heldigvis tid til.

Publisert 25.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015