Norad deltar på FNs klimaforhandlinger

På Warsawas fotballstadion kjemper medlemslandene i FN klimakampen. Norad spiller på lag med resten av den norske delegasjonen.
COP 19
FNs nittende klimakonferanse finner sted i Warszawa, 11.-22. november 2013. Her fra åpningen.
Foto: UN Photo/UNFCCC/Jan Golinski

Mette Møglestue er underdirektør for seksjon for bærekraftig utvikling og miljø i Norad. Hun deltar i den norske delegasjonen. 

De to store sakene som diskuteres er:


1. Ny klimavtale og "veikart" mot Paris 2015

Diskusjonene mot ny avtale i 2015 er nå igang. Det virker som om mange land er stemt for et taktskifte i forhandlingene. De neste dagene blir landene utfordret på hvordan den nye klimaavtalen skal bygges opp. Som et innspill til forhandlingene har UNEP kommet med en rapport som viser at målet om nødvendige reduksjoner av klimagasser kan nås innen 2020. Det vil kreve større utslippskutt enn det land har signalisert at de er rede til hittil og gjør spørsmålet om hvordan kaken skal deles enda vanskeligere.

2. Finansiering av klimaendringer

Syklonen på Filippinene har fått stor oppmerksomhet i Warszawa. Denne tragedien nevnes stadig i diskusjonene og delegasjoner understreker behovet for å gjøre noe nå.

Samtidig preges forhandlingene av mangel på framgang fordi industriland ikke møter forventninger fra utviklingsland om klimafinansiering. Få land vil komme med store, nye tilsagn om finansiering. Det som er helt klart er at å fortsette slik vi gjør nå vil koste mer for samfunnet enn å ikke ta hensyn til klimaendringene.

Den norske strategien for klimaforhandlingene med de norske posisjonene er offentlige og lettleste.

Publisert 14.11.2013
Sist oppdatert 16.02.2015