Norge støtter det internasjonale arbeidet mot forsøpling av havet

Norge støtter et regionalt prosjekt som omfatter flere land i Sørøst-Asia gjennom FNs organisasjon IMO, for å bistå dem i deres arbeid med å få ratifisert og implementert marine miljøkonvensjoner. 
Fugl og søppel
Foto: Forest & Kim Starr - Wikimedia

Om IMO

IMO – The International Maritime Organization – er FNs organisasjon med ansvar for trygghet og sikkerhet av skipsfart og forebygging av marin forsøpling fra skip gjennom samarbeid.

IMO ble etablert i 1948 og har i dag 170 medlemsland. IMO har i løpet av de 65 årene organisasjonen har eksistert arbeidet fram opp mot 50 IMO-konvensjoner, støttet av hundrevis av standarder og retningslinjer, innen alle deler av industrien - fra design, konstruksjon, utstyr og drift av skip til opplæring av sjøfolk, med andre ord fra tegnebrettet til skraphaugen.

Det er i dag klare indikasjoner på at det er en stadig forverring av det marine miljø gjennom forsøpling av hav- og kystområder i verden. Det er derfor av stor betydning at land selv blir i stand til å forvalte kyst- og havområder på en forsvarlig måte. 

Landene Norge støtter

Prosjektet Norge støtter omfatter landene Kambodsja, Kina, Indonesia, Malaysia, Filippinene, Thailand og Vietnam. De hav- og kystområder som omgir disse landene har store forekomster av korallrev og yngleplasser for fisk. Disse områdenes marine økosystemer er blant de rikeste og mest produktive i verden. Mer enn 40 % av verdens totale fiskefangst blir gjort i denne regionen. Her finner man også den høyeste konsentrasjon av skips- og fiskebåttrafikk i verden og, som hvor som helst ellers, er det viktig at forurensing fra skip blir regulert og overvåket.

IMO-konvensjonene Norge fokuserer på

I IMO, som er FNs organisasjon med ansvar for trygghet og sikkerhet av skipsfart og forebygging av marin forsøpling fra skip, er det vedtatt en rekke konvensjoner vedrørende beskyttelse og forvaltning av det marine miljø. Prosjektet Norge støtter har som målsetting å styrke landenes kapasitet for å få en effektiv forvaltning av IMO-konvensjonene og bistå landene med ratifisering og implementering av følgende IMO-konvensjoner:

Norge hjelper med å implementere

For at skipsfartens internasjonale rammeverk skal gi ønsket resultat, er man avhengig av at land ratifiserer, implementerer og håndhever IMOs konvensjoner. Mange land mangler kompetanse til å gjennomføre en slik ratifiseringsprosess og til å utarbeide den nødvendige nasjonale lovgivningen for å håndheve IMO-konvensjonene. Flere av de landene som inngår i prosjektet har ikke vært i stand til å ratifisere og heller ikke implementere de utvalgte konvensjonene. Dette fordi de mangler faglig og administrativ kompetanse og kapasitet for å sette i gang med å oppgradere og harmonisere egne lovverk og regler for å imøtekomme konvensjonenes krav. 

Dette betyr at virkningen av det globale miljøregelverket for skipsfarten ikke blir så god som den kunne ha blitt og miljøbeskyttelsen av landenes hav- og kystområder heller ikke blir god nok. Det er derfor Norge støtter dette regionale prosjektet i Sørøst Asia der IMO implementerer og bistår i ratifiseringsprosessen og er med og bygger opp kapasiteten i de landene som omfattes av prosjektet.

Publisert 20.12.2013
Sist oppdatert 16.02.2015