Norgesmestrene i bistand på tur i Tanzania

To dager ut i premieturen, er det hele vanskelig å beskrive, synes Svein Høgemo. Sammen med 22 klassekamerater fra Langhaugen videregående skole i Bergen, er han nå på besøk i Tanzania etter at klassen i høst vant kunnskapskonkurransen «NM i bistand».
Utsikt over Ngorongoro
Utsikten er det ingen ting å si på. Nede i krateret finnes det mellom 20.000 til 25.000 dyr.

- Dette er totalt forskjellig fra alt jeg har opplevd, forteller Svein, før Harald Lexander skyter inn:

- Det har vært veldig mye forskjellig på kort tid.

Hektisk program

I løpet av to dager har klassen besøkt den internasjonale domstolen for Rwanda, den mellomstatlige organisasjonen East Africa Community (EAC) og forumet TNRF - Tanzania Natural Resource Forum.

- I tillegg til safarituren i går og i dag, forteller Harald.

Ikke mindre enn to safarier har stått på programmet. Først en ettermiddagstur til Lake Manyara, før hele dag to gikk med til et besøk i Ngorongoro. Denne parken er et stort vulkansk krater, som man kjører ned i fra 2400 meters høyde over havet. Vel nede er dyrelivet overveldende. Så langt øyet kan se, er det «wilder beasts,» sebraer og antiloper i ulike størrelser. Også løver, elefanter og nesehorn dukket opp – ikke bare en, men flere ganger. Men det er ikke bare dyrene som imponerer.

- Nydeligste plassen på jord, mener Svein om selve krateret, som strekker seg henholdsvis 18 og 21 kilometer fra sør til nord, og øst til vest.   

Stor interesse for klima

Mama Misitu:

  • Kampanje hvis målsetning er å forbedre skogforvaltningen i Tanzania, redusere ulovlig hogst og forbedre inntektsmulighetene til skogsnære lokalsamfunn
  • Dette gjøres gjennom aktivt informasjonsarbeid på nasjonalt, distrikts- og lokalt nivå
  • Kampanjen består av 11 tanzanianske frivillige organisasjoner som har bred erfaring og kompetanse i forhold til samarbeid om naturressursforvaltning og ivaretakelse av lokalbefolkningens rettigheter
  • Organisasjonen som koordinerer kampanjen heter Tanzania Natural Resource Forum (TNRF)
  • Den norske ambassaden i Dar es Salaam støtter Mama Misitu-kampanjen gjennom en femårig avtale, verd 17,5 millioner kroner 

Norgesmestrenes program reflekterer temaer som er prioritert i norsk bistand spesielt, og i Tanzania spesielt.

- Det har vært ekstremt interessante møter, sier Svein, som synes møtet med TNRF var spesielt interessant.

TNRF er en gratis medlemsorganisasjon som informerer om viktigheten av bra skogforvaltning. Illegal skoghogst er et stort problem i Tanzania, og derfor har forumet i samarbeid med flere organisasjoner lansert kampanjen Mama Misitu – som betyr «Mother Forest».

Dette er en informasjonskampanje som har som mål å forbedre skogforvaltningen i Tanzania, redusere ulovlig hogst og forbedre inntektsmulighetene til skogsnære lokalsamfunn. Kampanjen er støttet av den finske og norske ambassaden i Tanzania.

- Det aller mest interessante var TNRF fordi han hadde så mye å fortelle, sier Svein som i likhet med flere i klassen stilte spørsmål til TNRFs representant om hva illegal hogst er, hvem som står bak den og som Svein spurte om, hva annet er det som truer skogen i tillegg til de som utnytter den?

- Klassen virket mer engasjert, sier Harald om dette besøket, mens Svein legger til at det kan være fordi dette er et tema som de kan kjenne seg igjen i.

Klima – og skogforvaltning - blir også et viktig tema når klassen reiser til Zanzibar i helgen. Her vil de få møte samfunn som er knyttet til konseptet REDD, som skal redusere utslipp fra skoghogst og skogødeleggelse.

Kommunikasjonssjefen i EAC holdt en interessant presentasjon av EAC Foran flagget til organisasjonen
Kommunikasjonssjefen for East Africa Community ga en engasjerende presentasjon av EAC som svært enkelt forklart vil bli Øst-Afrikas EU. Flagget er allerede på plass, nå jobber de blant annet for en felles valuta.

Ministermøter

Det blir også tid til å besøke et energiprosjekt, før klassen setter kursen for Dar es Salaam hvor de vil delta på en energikonsultasjon sammen med blant andre utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. Her skal de bidra i forbindelse med at FN skal lage nye utviklingsmål som verden skal strekke seg etter når tusenårsmålene utløper i år 2015.

Sammen med Tanzania og Mexico leder Norge arbeidet med å utarbeide forslag til nye energimål for verden. Klassen fra Bergen får i Tanzania mulighet til påvirke dette arbeidet gjennom å komme med sine meninger og innspill.

- Vi gleder oss til resten av turen. Det kommer sikkert til å bli mer etter hvert, slår Harald fast.

Og han kommer til å få ganske så rett. Turen avsluttes med et besøk til landbruksuniversitetet Sokoine sammen med utviklingsminister Holmås – og kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

I 2011gikk 90 prosent av støtten Norge ga til Tanzania på feltet utdanning til høyere utdanning. Norge har lenge støttet universitetet som ligger i Morogoro utenfor Dar es Salaam. Tidligere studenter fra dette universitetet besitter viktige stillinger i dagens Tanzania, blant annet landets nåværende utdanningsminister har bakgrunn herifra.

Publisert 15.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015