Norgesmestrene i bistand på viktig energikonsultasjon

Da Nadia Alvheim (17 år) tok ordet under en energikonsultasjon i Tanzania rett før påske, oppfordret hun FN til å sørge for at alle får slippe til med sine innspill.
Universell tilgang til energi er viktig for å redusere fattigdom. Energi er et av 11 tema som i FN-regi er blitt diskutert verden over og på nettsiden worldwewant2015.org for å skape en global agenda for bærekraftig utvikling. 1,3 milliarder mennesker mangler tilgang til strøm og 2,7 milliarder mangler tilgang til effektive matlagingsfasiliteter. Møt noen av dem som har diskutert energispørsmål.

Sammen med Ester K. Størkson, Harald Lexander og fire tanzanianske ungdommer, fremførte Alvheim et innlegg på vegne av ungdom.

Selve innlegget bygget på synspunkter en større gruppe med norske og tanzanianske ungdom kom frem til under forberedelser til konsultasjonen dagen før. De norske ungdommene kommer fra musikklassen 2MM ved Langhaugen videregående skole, som vant NM i bistand i høst. De fra Tanzania er medlemmer av ungdomsorganisasjonen til det tanzanianske FN-sambandet (UNA Youth).

Fra venstre lærer Elin Strand, Nadia Alvheim og Harald Lexander.
Nadia Alvheim (midten) før hun og Harald Lexander inntok talerstolen. Til venstre lærer Elin Strand.
Foto: Marit Hverven

Alvheim var blant dem som meldte seg frivillig til å lese innlegget.

- Egentlig skulle bare to fremføre innlegget, men så fikk stadig flere lyst, forteller hun.

Derfor delte de syv ungdommene scenen sammen. Alvheim fikk siste ordet.

- Det var den delen jeg hadde lyst til å si da vi skrev det kvelden før. Jeg snakket om post 2015-prosessene og at det er bra FN har åpnet for diskusjoner på nett, men ettersom ikke alle har tilgang på energi og dermed internett, kom vi med en oppfordring om at de må finne en måte slik at alle kan få sagt sitt.

- Hvorfor er det viktig?

- Det er viktig at alle skal få ha noe å si, og når det er slik, da må alle få slippe til, slår Alvheim fast.

To kontinent

Justine Mponda (18 år) leder an når innlegget fremføres.

Både Aljumaah Msekeni (16 år) og Justine Mponda (18 år) er fornøyd med innlegget de var med på å fremføre. Mens Msekeni avviser at han var noe som helst nervøs, avslører Mponda at han kjente noen nerver før start. Han har tidligere deltatt på FN-rollespill, men dette var noe helt annet.

- Forskjellen er at det var ambassadører og andre jeg ikke kjente i salen, sier Mponda, som likevel synes det gikk bra da han begynte å lese.

Mesekeni har fått mange gode tilbakemeldinger etter innlegget.

- Jeg håper det vi sa vil bli fulgt – og gjennomføres, sier han.

Selv lurte han mest på hvordan han skulle klare å kommunisere med de norske ungdommene før de møtes.

- Jeg lurte på hvordan jeg skulle klare å kommunisere med dem. Vi kommer fra to kontinent, de kommer fra et utviklet land. Men så gikk det lett, og vi hadde et godt samarbeid, sier Mesekeni.

Karen Rønneberg og Natalia Ziertiz (høyre)
Karen Rønneberg (venstre) og Natalia Ziertiz følger med fra salen.
Foto: Marit Hverven

Gode poenger

Energikonsultasjon Holmås
Utviklingsminister Holmås på talerstolen.

Alvheims klassekamerater fra 2MM og de andre deltakerne fra UNA Youth fulgte innlegget fra salen.

- De var veldig flinke, forteller Karen Rønneberg.

- Det blir litt annerledes når viktige menn snakker, og så tar ungdom ordet. Det blir noe annet, sier hun, som synes ungdommene hadde mange gode poeng i sitt innlegg.

- Jeg var jo med og diskuterte selv dagen før, men det var gøy å høre hvilke argumenter de var kommet frem til sammen, sier Rønneberg om innlegget Alvheim og co hadde skrevet ferdig sammen.

Under konferansen fikk blant annet representanter fra privat sektor, akademia, sivilsamfunnsorganisasjoner og representanter for ungdom og kvinner komme til orde. Rønneberg synes representantene for ungdom og kvinner var de mest engasjerende.

- Det var de to som stakk seg ut. Representanten for kvinner var den første som nevnte forskjeller på menn og kvinner når det kommer til behov for energi.

Både utviklingsminister Holmås og Tanzanias energiminister Muhongo var til stede under energikonsultasjonen. Sammen med Tanzania og Mexico tilrettelegger Norge arbeidet med å utarbeide forslag til nye energimål for verden, i forbindelse med at FN skal lage nye utviklingsmål som verden skal strekke seg etter når tusenårsmålene utløper i år 2015. Derfor avholdes det nå en rekke konsultasjoner på 11 temaer som helse, styresett, utdanning og energi verden over.

Publisert 25.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015