Ny leder av UN Women

Phumzile Mlambo-Ngcuka fra Sør-Afrika ble i går utnevnt som ny leder av UN Women, etter at Michelle Bachelet gikk av for å vende tilbake til politikken i Chile.

Mlamgo-Ngcuka har lang erfaring som politiker i Sør-Afrika og sivilt samfunnsaktivist både nasjonalt og internasjonalt. Hun var den første kvinnelige vise-presidenten i Sør-Afrika (2005-2008) og har holdt flere minister-og statssekretærposter, blant annet som minister i departementet for mineraler og energi i Sør-Afrika.

På 80-tallet ledet hun en periode Young Women’s Christian Association i Genève, og i 2008 opprettet hun organisasjonen Umlambo Foundation i Sør-Afrika. Organisasjonen arbeider for å styrke skoletilbudet i fattige områder i Sør-Afrika. Mlamgo-Ngcuka har sin utdanningsbakgrunn innenfor utdanningsfeltet, og et æresdoktorat fra University of Western Cape.

UN Women

UN Women er en viktig organisasjon for Norge. Den har et unikt mandat for å arbeide for kvinners rettigheter og likestilling på landnivå, globalt og internt i FN. UN Women skal bidra til å sikre at politiske og normative forpliktelser for å sikre kvinners rettigheter blir omsatt i praksis. Organisasjonen har definert fem prioriterte områder: Kvinners politiske ledelse og deltakelse, kvinners økonomiske deltakelse, vold mot kvinner; kvinner, fred og sikkerhet, støtte opp om integrering av kvinners rettigheter og likestilling i nasjonale planleggings- og budsjettprosesser.

Norge var en pådriver for at UN Women skulle opprettes, da den ble vedtatt ved en resolusjon i FNs generalforsamling i 2010. Organisasjonen har vært operativ fra 2011. Den har allerede kommet langt i å bygge opp organisasjonen, samtidig som den kan vise til resultater for kvinner på landnivå.

Organisasjonens første direktør var tidligere president i Chile, Michele Bachelet. For Norge har det vært viktig at den nye lederen også har politisk tyngde og nettverk, og kan mobilisere støtte til organisasjonen både politisk og finansielt. Samtidig må den nye lederen evne å utvikle den unge organisasjonen videre og sørge for at den har gjennomslag for likestillingsagendaen internt i FN. Det blir spennende å følge med på hvordan den nye direktøren møter disse utfordringene i tiden som kommer.

Les mer om utnevnelsen av Phumzile Mlambo-Ngcuka på unwomen.org.

Publisert 11.07.2013
Sist oppdatert 16.02.2015