Økt interesse for Afrika i norsk næringsliv

Veiledningskontoret for næringsutvikling i utviklingsland mottar stadig flere henvendelser om Afrika fra norske bedrifter. I 2012 var det spesielt økt interesse for Tanzania, Kenya og Sør-Afrika.
Blomstereksporten i Kenya har vokst seg stor.
Foto: Wayne Conradie

- Over 60 prosent av våre henvendelser gjelder Afrika. De er ikke så berørt av finanskrisen, det er en sterkt økende middelklasse i flere land – som gjør at de også har voksende innlandsmarked, forteller Bjørn Holter Eriksen i Norad som leder kontoret.  

Veiledningskontoret er et samarbeidsprosjekt mellom Norad og Norfund, og et første stopp for små og mellomstore bedrifter som har en seriøs interesse for å investere i – og handle med – utviklingsland.

I 2012 registrerte kontoret 222 nye henvendelser. Veiledningskontoret bidrar blant annet med informasjon om støtteordninger og finansieringsmuligheter, generelle råd, gir innspill til søknader og formidler kontakt med f. eks norske ambassader.

Populært årsmøte

Årlig holder Veiledningskontoret arrangementet «Brukermøte», hvor de inviterer norske bedrifter og andre interessenter. Torsdag 18. april avholdes møtet for sjette gang. Arrangementet har vokst seg større for hvert år, i år har de mottatt 130 påmeldinger.

- Det er et veldig matnyttig møte for næringslivsaktører, hvor vi informerer om ulike finansieringskilder, og presenterer caser fra forskjellige bedrifter, forteller Holter Eriksen.

Tilbakemeldingene fra brukerne av kontoret er svært positive. Bedriftene som tar kontakt, opplever at de får god veiledning og råd. En annen tilbakemelding er at kontakt med kontoret bedrer kvaliteten på søknader som sendes inn til offentlige aktører i virkemiddelapparatet.

- Bør kjenne sin besøkelsestid

I en undersøkelse blant norske bedrifter gjennomført av Innovasjon Norge høsten 2012 svarte over 50 prosent av respondentene at de så stort potensial i afrikanske marked. Øst-Afrika og oljerike land i Vest-Afrika som Ghana og Nigeria ble vurdert som mest interessant.

- Norske bedrifter bør kjenne sin besøkelsestid. Det er et kontinent i vekst og mulighetene er der. Afrika er imidlertid ikke Afrika, og noen land har en større økonomisk vekst enn andre, sier Holter Eriksen.

Over 45 prosent av respondentene svarte at de har oppnådd gode – eller tilfredsstillende – resultater på afrikanske markeder. Undersøkelsen viste også at kommersielle resultater i aktuelle markeder er tidkrevende og krever tålmodighet. Handelsbarrierer, byråkrati og korrupsjon begrenser resultatene.

Fra byggingen av Bugoye Hydro Power Plant, Kasene i Uganda. Norfund har investert 65 millioner dollar i Bugoye-kraftverket, både egenkapital og lån.
Foto: Ken Opprann

Utfordringer for næringslivet

Utfordringene som respondentene fremhever er manglende kunnskap om rammebetingelser for næringslivet og andre formelle krav, og lokal forretningskultur.

En annen av utfordringene som mange av respondentene i Innovasjon Norges undersøkelse trekker frem, er manglende oversikt over finansiering og andre støtteordninger for næringslivet.

Den typen offentlig støtte eller virkemiddel som nær 50 prosent av respondentene holdt frem som den viktigste ved etablering av kommersiell virksomhet i Afrika, er pre-investering som rådgivning, og forundersøkelse.

- Veiledningskontoret bidrar med konkret informasjon om virkemiddelapparatet – hvilke som finnes, hvilke som kan kombineres og hvem man skal kontakte, forklarer Holter Eriksen, og legger til:

- Bedriftene må imidlertid ha gjennomføringsevne – både når det gjelder kapital, kompetanse og menneskelige ressurser.

«Vinn-vinn»

Bistandens oppgave er å bidra til lokal næringsutvikling. Det blir ingen økonomisk vekst uten privatsektor. Ifølge Holter Eriksen kan norsk næringsliv være et instrument for utvikling av næringsliv i utviklingsland hvor Norge har spesiell kompetanse.

- Eksempler på dette er sektorer som fornybar energi, miljøteknologi, IKT, og marin og maritim virksomhet. Samtidig som dette er en mulighet for norsk næringsliv, bidrar det til å skape lokale arbeidsplasser og økonomisk utvikling.

Publisert 18.04.2013
Sist oppdatert 16.02.2015