Oppfølgingen av bistandsmidler til helsesektoren i Malawi må forbedres

- Det er betydelige svakheter ved oppfølgingen og bruken av norske bistandsmidler til helsesektoren i Malawi. Det slår Riksrevisjonen fast i en rapport offentliggjort 19. februar.

Se pressekonferansen:

Pressekonferansen der rapporten presenteres direkteoverføres kl 12.30 tirsdag 19. februar.

- Medisiner forsvinner i kjeden ut til pasienter ved sykehus og helsesentre, og dette skaper mangel på viktige medisiner. – Utenriksdepartementet må styrke kontrollen med bruken av midlene, sier riksrevisor Jørgen Kosmo ved lanseringen av rapporten 19. februar.

Riksrevisjonens skriver selv om bakgrunnen for undersøkelsen: 

Malawi er et av verdens fattigste land – og har store utfordringer på helseområdet: lite personell og utstyr samt svak infrastruktur. Landet har høy barne- og mødredødelighet, og er hardt rammet av hiv/aids-epidemien. Norge er blant Malawis viktigste givere på helseområdet, både bilateralt og gjennom den globale vaksinealliansen (GAVI) og Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria. En stor del av de bilaterale midlene har vært gitt som budsjettstøtte, og dermed vært relativt frie midler.

Målet med undersøkelsen har vært å vurdere måloppnåelsen for norsk helseinnsats i Malawi, samt forvaltningens oppfølging og kontroll med bruken av midlene. Det har også vært et mål å se på i hvilken grad personell, medisiner, materiell og midler til utstyr og infrastruktur når fram til sykehus og helsesentre.

Se filmer

I 2012 laget Norad filmer om norsk helsebistand i Malawi.

Beregninger viser at mer enn 200 millioner kvinner verden over – som ønsker å vente med å bli gravid eller ikke ønsker barn – mangler tilgang til prevensjon. Filmen "Familieplanlegging for en fremtid" handler om samarbeidet med organisasjonen BLM som gir råd og veiledning til unge om prevensjon.

Publisert 18.02.2013
Sist oppdatert 16.02.2015