På skogtur på Zanzibar

Hvis færre trær hogges og skog får stå, vil det føre til mindre klimagassutslipp. Men hvordan kan skogen best ivaretas? Norgesmestrene i bistand fikk se det hele med egne øyne på Zanzibar.
Kvinnegruppa i skogkomiteen.

Red colobus monkeys hopper fra gren til gren over hodene våre til norgesmestrene i bistands store begeistring. Vi har tatt stien inn i skogen som i varetas av lokalsamfunnet i Sharawae på øya Unguja, som er en del av – men ofte bare kalles for – Zanzibar.

De har hatt tilgang til denne skogen som ligger i utkanten av en nasjonalpark i over 30 år. Nå samarbeider de med organisasjonen CARE. Det er hardt arbeid å ta vare på skogen. Landsbyen ligger et stykke unna, og det er et problem at andre kommer og hogger trær i deres skog. 

Pilotprosjekt for REDD

CARE leder et av til sammen ni pilotprosjekter for konseptet REDD i Tanzania, dette er det eneste på Zanzibar. Her samarbeider myndighetene og lokalsamfunnene om å ta vare på skogen. REDD-prosjektet på Zanzibar handler om å redusere klimagassutslipp gjennom lokal ivaretakelse av skogen. Den norske ambassaden i Dar es Salaam støtter prosjektet.

Etter at lokalsamfunnet begynte å samarbeide med CARE har det skjedd flere endringer. For det første har de opprettet en egen conservation committee, forteller sekretæren for denne komiteen i Sharawae, Makame Ramadhain Mcha.

Komiteen består både av menn og kvinner. Og når kvinnene får ordet, er de ikke sene om å uttrykke sitt ønske om at kvinner må større tilgang til inntektsbringende aktiviteter. Å sikre likestilling er et av målene for CAREs arbeid her.

Planter trær

Norgesmestrene i bistand – her ved Nadia Alvheim – stiller villig opp til å sette ned de første plantene ned på et nytt felt.

Vi reiser videre til en plantasje hvor alle trærne står på rad og rekke. Her planter nemlig skogeieren selv trærne. Trærne plantes, og etter hvert hogges de ned, før nye trær siden plantes på samme «åker».

Trærne som blir plantet og hogget, blir brukt til byggematerialer og ved. Ved å plante trær til dette formålet, hindrer man at man tar trærne fra nasjonalparken og annen naturskog. Det tar fem år for trærne å vokse fullt ut, men de kan også hogges ned tidligere.

Når trærne hogges ned og legges i bunter, kan en få 50.000 shilling for en bunt med 20 trær, forteller skogdyrker Suleiman Issa fra landsbyen Jozani. Det tilsvarer rundt 185 norske kroner. En bunt med ved gir 1500 shilling. Han dyrker og selger også frø og småtrær. For disse får han 150.000 shilling.

Skogdyrker Suleiman Issa fra landsbyen Jozani forteller om skogen til norgesmestrene i bistand.

Lager forbedrede kokeovner

Et siste stopp på turen er i et hus i landsbyen Muyuni, hvor 15 kvinner lager forbedrede kokeovner. Huset er bygget med støtte fra CARE, det samme er verktøyet de bruker til å lage ovnene.

Tradisjonelt har mange brukt «ovner» laget av tre enkle steiner som danner en trekant. Mellom her legges veden. Slik «ovner» - eller bål – krever mye ved. De forbedrede ovnene kanaliserer og holder bedre på varmen slik at man bruker mindre ved til matlagningen.

Kvinnene forteller at med gamle «ovner» brukte man en vedbunt i løpet av tre dager. Med de nye ovnene bruker man tre uker på samme bunt. Kvinnene selger ovnene de lager for 3-4000 shilling hvis kjøperen kommer langveisfra og har ekstra transportkostnader.

Publisert 25.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015