Pris til Norad for støtte til likestilling i fiskerisektor

Norad mottok en fortjenestepris fra the Asian Fisheries Society (AFS) for vår langvarige støtte til likestilling i fiskerisektoren gjennom foreningen under et symposium om kvinner og likestilling i fiskeri og akvakultur.
Jente med fisk i hånda. Vietnam.
Kvinner har en sentral rolle innen fiskeri og oppdrettsnæring i utviklingsland.
Foto: Gøril Trondsen Booth

Det globale symposiet som denne gangen ble avholdt i Sør-Korea, var det fjerde i rekken. Rundt 40 forskere deltok. Blant årets tema var konsekvenser av klimaendringer for kvinnelige fiskere og fiskerisamfunn.

Flere kvinner i fiskerisektoren

Fiskeri og akvakultur spiller en viktig rolle i global matsikkerhet. Småskalasektorene i fiskeri og akvakultur er viktige bidragsytere til sysselsetting, inntekter og leveranser av matfisk til fattige befolkningsgrupper. I utviklingsland har kvinner en sentral rolle i sektorene.

Spesielt innenfor småskalafiske er kvinneandelen er høy. Innen akvakultur, som er den primærproduksjonen som har økt mest i senere år, øker også kvinners betydning. Likevel er kvinner ofte usynlige i organisasjoner, i forskning og i politikkutforming.

Klimaendringer får økonomiske konsekvenser

I stadig flere land opplever en at endringer i havtemperaturer gjør at ulike fiskearter flytter seg. Dette er spesielt kritisk for små øysamfunn som er avhengig av spesielle ressurser, f. eks tunfisk som kan være avgjørende for økonomien.

Norad har i en årrekke støttet arbeid med kvinner og likestilling i fiskerier. Blant annet har Norad bidratt med reisestøtte for forskere. Forskning som retter seg mot fiskerisamfunn og kvinner har liten støtte, og nettopp derfor settes støtten fra Norad høyt.

Symposiet ble arrangert i tilknytning til det Asiatiske forumet på akvakultur og fiskerier (AFAF), hvor over 500 forskere, studenter og utstyrsleverandører fra 30 land deltok.

Publisert 16.05.2013
Sist oppdatert 16.02.2015