Resolusjon sikrer kvinner og barn livsviktige medisiner

Verdens Helseforsamling har vedtatt Norges forslag til en resolusjon som støtter arbeidet til Kommisjonen for livsviktige medisiner for kvinner og barn. Verdens Helseorganisasjon (WHO) har dermed en enklere jobb når de sammen med medlemslandene skal redde 6 millioner liv på fem år.
Helga Fogstad, underdirektør ved Global Helseseksjonen, Norad.

Vedtaket innebærer at WHOs medlemsland har forpliktet seg til å følge opp kommisjonens anbefalinger.

Kommisjonen anslår at en oppskalering av bruken og bedre tilgang til 13 ulike legemidler vil kunne redde 6 millioner liv i løpet av en 5-årsperide i 50 fattige land. Felles for disse medisinene er at de er oversett og underutnyttet, til tross for at de de fleste er både billige i innkjøp og lett tilgjengelig.

- At kvinner og barn ikke får livsviktige medisiner når de trenger det mest er det mest brutale uttrykk for diskriminering mot kvinner og barn.  Implementering og oppskalering av kommisjonens anbefalinger tilknyttet de 13 legemidler vil være med å rette dette opp samtidig som det vil redde mange kvinner og barneliv, sier Helga Fogstad, underdirektør ved Global Helseseksjonen, Norad.

Nødprevensjon og abort skaper debatt

Det knyttet seg på forhånd en viss spenning til om det ville bli gjort forsøk på å tone ned fokuset på de 13 legemidlene, siden listen inneholder nødprevensjon. I alt seks land fremmet endringsforslag til teksten, men ingen av disse tok til orde for å svekke dette fokuset, og den opprinnelige omtalen av de 13 medisinene ble beholdt. I tillegg ble andre essensielle medisiner for kvinne-, barne- og reproduktiv helse føyd til.

På samme måte som da resolusjonen ble behandlet i WHOs styre i januar kom Vatikanet med et krast innlegg hvor nødprevensjon ble sammenlignet med abort. De tok også sterk avstand fra WHOs engasjement for å sikre kvinner adgang til denne type prevensjon. Da resolusjonen var vedtatt holdt Malta en stemmeforklaring hvor de i hovedtrekk støttet opp om Vatikanets synspunkt.

Delegasjonen har hatt et nært samarbeid med USA og Nigeria i denne saken, inkludert om et godt besøkt sidearrangement om kvinne- og barnehelse 22. mai, se vedlagte flyer. Resolusjonen ble også opprinnelig presentert som et felles initiativ mellom Norge, Nigeria og USA til WHOs styre i januar.

SRHR høyere prioritert

Under debatten om tusenårsmålene og nye helsemål post 2015 under samme dagsordenspunkt tok På møtet holdt de nordiske landene et innlegg med særlig fokus på seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Hele 27 land mobilisert, inkludert en rekke afrikanske og latinamerikanske land. Det ble særlig jobbet for å få med land i det nylig opprettede internasjonale befolkningskommisjonsnettverket (ICPD-nettverket) i Genève, noe som viste seg å være effektivt.

Publisert 31.05.2013
Sist oppdatert 16.02.2015