«Skatt for Utvikling» i Zambia

«Norge mislyktes med å innføre høyere kopperskatter i Zambia». Kommentaren kommer i avslutningen av episode 5 i Den gode vilje, NRKs program om bistandens historie. Dette er et eksempel på en misforståelse om hvordan bistanden virker.

Innlegget er skrevet av Petter Nore, avdelingsdirektør i Norad. Innlegget stod på trykk i Aftenposten 12.02.2013.

Innsatsen har ikke vært mislykket. Norge styrker Zambias evne til selv å kreve inn skatt fra kopperindustrien. Norges rolle er ikke å bestemme skattenivået hverken i Zambia eller andre land. Landene må selv ta ansvaret for å fastsette sine egne skatteregler.

Men gjennom «Skatt for Utvikling»-programmet deler Norge sine erfaringer om beskatning av naturressurser samt stiller ressurser til rådighet slik at landets myndigheter kan hente inn vurdering og råd fra uavhengige eksperter. Gjennom et samarbeid med den norske skatteetaten styrkes landets egen skatteadministrasjon slik at de kan kontrollere at selskapene innbetaler korrekt skatt.

Økte skatteinntekter vil gjøre land økonomisk selvstendige og uavhengige av bistand. Politikerne vil da være ansvarlig overfor sin egen befolkning, og ikke overfor eksterne givere. Norge legger derfor stor vekt på å støtte sivile samfunnsorganisasjoner, parlamentarikere og media som er engasjert i skattespørsmål.

Publisert 12.02.2013
Sist oppdatert 16.02.2015