Søker nye mobilbaserte helseløsninger

Et personlig smartkort der kvinner kan spare penger og betale for helsetjenester er med på å redde kvinners og barns liv i Kenya. Slike tiltak kan nå få støtte.

Årlig dør rundt 7000 kvinner i Kenya på grunn av manglende tilgang til medisinsk behandling ved graviditet og fødsel. Gjennom et eget smartkort til mobilen kan kvinnene nå både spare penger og betale for de helsetjenestene de trenger.

Smartkortet kalles Changamka, Swahili for "Get a life" or "Cheer Up". Kortet gir kvinner uten forsikring mulighet til å spare små summer på en sikker måte mens de er gravide.

Dermed får de råd til å betale for den hjelpen de trenger når de skal føde.
En foreløpig evaluering av programmet viser en direkte sammenheng mellom sparing, kostnader og tilgang til tjenester.

Støtter innovativ bruk av teknologi

Changamka er også navnet på organisasjonene som står bak produktet. Målet er å styrke kvinner i fruktbar alder slik at de har både informasjonen og de økonomiske ressursene som trengs for å ta godt vare på både seg selv og barna. 

- Når vi finansierer og oppskalerer slike suksessfulle og innovative måter å bruke mobilteknologi på, lykkes vi med at flere mødre og barn får tilgang til livsviktige helsetjenester, sier Helga Fogstad, leder for global helse i Norad.
Changamka var en av åtte vinnere i den andre søknadsrunden.

Ny søknadsrunde nå

Norad er prosjektleder  for Innovation Working Group (IWG), som er en internasjonal arbeidsgruppe under FN generalsekretærens helse initiativ -Every Women Every Child. IWG fremmer og  oppskalerer  innovasjoner innen mødre- og barnehelse. Gjennom denne arbeidsgruppen gir Norad 55 millioner kroner over tre år til dette arbeidet. 

Nå utlyses det støtte til gode ideer for å skalere opp lovende mobilbaserte helseløsninger til fordel for mødre og barns helse i utviklingsland. Pengene fra Norad skal bidra til dette.

”2013 Innovation Working Group Catalytic Funding” som mHealth Alliance administrerer, ber nå om at interesserte melder inn sine forslag. Frist for å søke er 25. mars, kl. 23:59 EST.

Her finner du mer informasjon og krav som må følges 

Alliansen ”mHealth Alliance” administrerer programmet, og samarbeider med Verdens helseorganisasjon (WHO) i å utvikle en læringsplattform for prosjekter som mottar støtte for å bidra til at alle utvikler seg, og at feltet ”mHelse” utvikler seg i en positiv retning.

Publisert 18.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015