Storaksjon mot skog-kriminalitet

Interpol har beslaglagt rundt 20.000 lass med illegalt hugget regnskogtømmer. Det er politiet i Venezuela og Costa Rica som med assistanse av Interpols Operation Leaf har gjennomført beslagene. Norsk bistand har bidratt til dette gjennom støtte til Interpols arbeid mot skogkriminalitet. I år har Norge bidratt med 5,5 millioner kroner fra regjeringens klima og skogsatsing.

Tømmeret har en verdi på nesten 40 millioner dollar. Beslagene er gjort under transport, på sagbruk og ute under hugging i skogen.  Aksjonen har vært gjennomført løpet av en måneds tid.

Tømmeret stammer fra Venezuela og Costa Rica.  Myndighetene i landene har med hjelp av det internasjonale politisamarbeidesprosjektet etterforsket og undersøkt hvor ulovlig hogst forekommer, transportruter og hvilke kriminelle bakmenn som er involvert i virksomheten.

Å hindre avskoging er viktig i kampen mot klimaendringer og deres uheldige effekt på miljøet.  FN og Interpol mener at illegal tømmerhugging står for så mye som 40 prosent av avskogingen i tropisk regnskog.

- Norge og verdenssamfunnet har i mange år investert i å bevare skogen for å redde verden fra de farlige virkningene av klimaendringene, beskytte artsmangfoldet og hjelp menneskene som lever i og er avhengige av skogen, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

- Vi kan ikke akseptere at organisert kriminalitet ødelegger det vi har fått til for egen vinning.. Derfor er jeg glad for de resultatene som er oppnådd igjennom Interpols program mot miljøkriminalitet, legger Holmås til.

Project Leaf er internasjonalt initiativ ledet av Interpol i samarbeid med FNs miljøprogram og med støtte fra Norad.  Prosjektet bistår land med å bekjempe ulovlig hogst og skogkriminalitet.  Illegal hogst undergraver forsøkene på å gjennomføre nasjonale og internasjonale lover for å beskytte skogen og å få til en bærekraftig praksis for skogsdrift.

Prosjektet Leaf hadde sin første aksjon rettet mot storskala ulovlig hogst på slutten av 2012. Tilsammen deltok 12 land i Sentral og Sør-Amerika i aksjonen. Da ble det beslaglagt tømmer for 8 millioner dollar og 193 mennesker ble arrestert.

Ulovlig tropisk tømmer er en stor virksomhet. På verdensbasis er den illegale tømmerindustrien vurdert til å være verdt opp mot 100 milliarder dollar og utgjør en tredjedel av verdens tømmerhandel. 

Publisert 19.02.2013
Sist oppdatert 16.02.2015