Ungdommelige energikonsultasjoner

- Vi mener alle bør få tilgang til energi, sier Ole Martin Askeland på vegne av gruppa som står sammen ham. Rundt sitter nærmere 40 ungdommer fra Norge og Tanzania og lytter.

De har samlet seg i et forsamlingshus ute på den tanzanianske landsbygda for å forberede seg til en energikonsultasjon i Dar es Salaam. I forbindelse med at FN skal lage nye utviklingsmål som verden skal strekke seg etter når tusenårsmålene utløper i år 2015 avholdes en rekke konsultasjoner på 11 temaer som helse, styresett, utdanning og energi verden over. 

Møter ministre

Sammen med Tanzania og Mexico tilrettelegger Norge arbeidet med å utarbeide forslag til nye energimål for verden. På konsultasjonen i Dar es Salaam kommer blant andre utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås og Tanzanias energiminister,Sospeter Muhongo.

Sammen med klasse 2MM fra Langhaugen videregående i Bergen representerer Askeland og studentene fra Tanzania ungdommer under konsultasjonen. Her skal de fremføre et innlegg, og det er dette de nå forbereder her de sitter i et forsamlingslokale på landsbygda utenfor Dar es Salaam.

Forberedende feltbesøk

Sammen har de tidligere på dagen vært og sett på hvordan trekull produseres. Først stables et større bål på plass, når det har tatt fyr forsøker en å få det til å brenne uten oksygen, forteller produsent Antony Andrew Mwinyi fra området Visegesi Kisamwe. Om fem dager, når bålet er utbrent, kommer han tilbake og kaster sand på restene. Ett døgn senere igjen kan han komme og hente ut sekker med kull.

I Tanzania er kull brukt til å lage mat av store deler av befolkningen. Trekull er ideelt for transport og lagring, da det ikke utsettes for råte på samme måte som ved, og er mer kompakt. Produksjon av trekulll fører til press på skogen, og i verste fall kan det lede til avskogning.

Flere jobber

Tilbake i forsamlingslokale ramser Askeland opp gruppas argumenter for hvorfor alle bør få tilgang til energi, og hvorfor det er viktig for ungdom spesielt.

- Energi har betydning for økonomisk utvikling, som igjen gir flere arbeidsplasser slik at folk, og ungdom spesielt, får jobber, begynner Askeland.

Deretter nevner han at tilgang på energi gir ungdom mulighet til å ta i bruk ytringsfriheten sin, f. eks ved å ta i bruk internett. Strøm gir også lettere tilgang på undervisningsmateriell, og utdanning generelt.

Et eksempel på det siste, som blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon ofte nevner, er viktigheten av lys for å kunne lese lekser på kveldstid.

Energi gir også bedre sosiale tjenester som sykehus og muligheten til innlagt vann. Det siste punktet gruppen til Askeland har kommet frem til er kvinners rettigheter og likestilling. Energi gir kvinner og barn et enklere hverdagsliv. Blant annet er tilgang til energi og effektive kokeovner tidsbesparende da kvinner slipper å bruke mye tid på å sanke ved til matlaging. Dette frigjør tid som heller kan brukes på utdanning.

Vriene formuleringer

Synne Bårholm deltok i gruppa til Askeland. Hun forteller at de kom frem til forslagene sammen.

- Vi var enige om hva som var viktig. Hovedsakelig gikk det på elektrisitet. Hva trenger vi elektrisitet til?

Men selv om de var enige om innholdet, var det vanskelig å formulere det de ville ha frem.

- Det skulle være kort, vi måtte ta problemet ved roten og se på hva som var de riktige ordene for det vil ville si, og det var vanskelig, forteller Bårholm.

Flere utfordringer for Tanzania

Bendik Sandtorv Møller diskuterte i sin gruppe hvordan myndigheter og internasjonale organisasjoner kan sørge for at vi får tilgang til energi som er bærekraftig og fornybar.

- Vi diskuterte hva som må til for å forbedre energitilgangen i Tanzania og andre utviklingsland, og noen av utfordringene med å gjøre dette.

- En utfordring for Tanzania er at de har kun en primærstrømkilde, som er vannkraft. De vil forske slik at de kan få flere kilder, som olje og vindkraft, forteller Møller om innspill som kom i gruppesamarbeidet.

De snakket også om at ikke alle har strøm, og at politikere i Tanzania fokuserer mer på strøm i storbyene. En annen utfordring for Tanzania er korrupsjon blant politikerne.

På punktet om politikere hadde noen i gruppen ulike meninger. Mens noen mente at man må innføre lover mot korrupsjon, mente Joseph Emmanuel at de først og fremst må få ordentlige politikere.

- Utdanning viktigst

Emmanuel studerer til en bachelor i business administrasjon på St. Johns University of Tanzania. Også han er fornøyd med dagen. Han synes samarbeidet var godt, ettersom alle deltok i diskusjonen i gruppen.

Han har diskutert temaet energi også tidligere, og synes at alle argumentene som ble nevnt under oppsummeringen fra hver gruppe er viktig. Likevel, for ham er utdanning det aller viktigste.

Han understreker viktigheten av utdanning og opplæring, slik at det blir mulig for flere å forske på problemstillingene som blant annet ble diskutert i gruppene og skape gode energiløsninger.

Publisert 19.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015