Vår oppgave er å bidra til resultater

Hvis et skjema er det som står i veien for resultatene, kan det være at organisasjonen har andre utfordringer enn bare rapporteringskrav.
Terje Vigtel
- Det skulle bare mangle at vi følger opp skattebetalernes penger så de blir brukt på best mulig måte. Det må jo organisasjonene også ha interesse av?, spør Terje Vigtel i innlegget.
Foto: Sandra Aslaksen

Innlegget er skrevet av Terje Vigtel, avdelingsdirektør for sivilt samfunn i Norad. Innlegg ble publisert på dagsavisens Nye meninger 18. juni 2013.

Sivilt samfunn kan spille en avgjørende rolle i fordelingsspørsmål, som Halle Jørn Hanssen skriver i sin Dagsavisen-kronikk «Ingen nye oppgaver til meg» 14. juni. Norad sin oppgave er å sørge for at pengene kommer fram og gir best mulig resultater.
 
Norad har aldri brukt mer penger på støtte til sivilt samfunn i utviklingsland enn nå. Myndigheter og organisasjoner vi snakker med daglig ønsker seg også flere sterke ungdomsorganisasjoner som krever sin rett til utdanning, sosiale bevegelser som bidrar til å skape demokratiske rom og fordeling av ressurser mellom stormaktsinteresser, og fagforeninger som skaper trygge arbeidsplasser.
 
Med statlige midler følger et forvaltningsregelverk som gjelder for alle. Det skulle bare mangle at vi følger opp skattebetalernes penger så de blir brukt på best mulig måte. Det må jo organisasjonene også ha interesse av? Flere norske organisasjoner har hatt avtaler med Norad i over 30 år. Vi opplever dermed ikke at langsiktighet og forutsigbarhet er et problem, men vi skulle gjerne sett at organisasjonene selv velger å avslutte sin virksomhet når de har nådd sine mål.
 
Det kan fortone seg som lite produktivt å svette over rapporteringsmatriser når det du egentlig vil er å bidra til politiske endringer sammen med partnere i utviklingsland. Men det er også viktig hvilke resultater som oppnås. Hvis et skjema er det som står i veien for resultatene, kan det være at organisasjonen har andre utfordringer enn bare rapporteringskrav.
 
Skulle søknads- eller rapporteringsskjemaene være uklare bistår vi alltid med veiledning, og er åpne for innspill på hvordan forvaltningen av støtte til sivilsamfunn kan forbedres innenfor gitte rammer. For å styrke sivilsamfunn i utviklingsland på en best mulig måte.

Terje Vigtel

Publisert 19.06.2013
Sist oppdatert 16.02.2015