WHO lanserer MiNDbank

Tirsdag 10.12.13 lanserte WHO sin MiNDbank. Dette er en web-basert plattform som søker å bringe et menneskerettighetsperspektiv nærmere arbeidet med mental helse.

Hva er MiNDbank?

MiNDbank-plattformen er et resultat av the QualityRights Project, WHOs flaggskipkampanje for å styrke behandlingen av og bekjempe menneskerettighetsbrudd mot personer med mentale og psykososiale lidelser. MiNDbank er en delingsplattform av sentral politikk, strategier, lovgiving og tilbudsstandarder for mental helse og narkotikamisbruk, generell helse, funksjonshemninger, menneskerettigheter samt utvikling.

Mål med MiNDbank

MiNDbank ble lansert av WHO i samarbeid med Athena Institute, The Chester M. Pierce, Centre for Mental Health Toronto, Centre for Mental Health Law and Policy (Indian Law Society), Mental Health Users Network of Zambia og MindFreedom International. I tillegg til målet om å bekjempe menneskerettighetsbrudd, håper man at plattformen kan brukes som verktøy for promoteringen av menneskerettighetene til personer med mentale lidelser innen forskning, påvirkningsarbeid, opplæring og klinisk praksis.

4000 dokumenter allerede lastet opp

Det er til nå lastet opp nesten 4000 dokumenter fra mer enn 160 land. Dokumenter som ikke lastes opp til databasen er rapporter (foruten noen sentrale rapporter innen WHO og FN) og akademiske ressurser. En fullstendig liste for hvilke typer dokumenter som finnes i databasen kan ses her .

Slik bruker du MiNDbank

Plattformen er delt inn i landressurser (ressurstype/-emne og navn på land), WHO-ressurser, menneskerettighetsressurser og FN- og WHO-resolusjoner. I tillegg kan man bruke databasens søkeverktøy som finnes i både enkel og avansert utgave. Norges ressursside for MinDBank ser du her .

Publisert 13.12.2013
Sist oppdatert 16.02.2015