«2MM var her»

Langs denne veistrekningen et sted utenfor Dar es Salaam ble det nylig plantet noen trær rundt forbi. De vitner om at norgesmestrene i bistand 2013 var her.
Langs denne veistrekningen på landsbygda i nærheten av Bagamoyo i Tanzania har elevene i 2MM, sammen med ungdommer fra organisasjonen UN Youth, satt spor etter seg.
Foto: Marit Hverven/Norad

- Det var gøy. Det satte et fysisk merke på at vi har vært der. Det er noe som tilhører oss, forteller Phitsanuphong Janna, kalt Ji.

I en uke har han reist rundt i Tanzania sammen med klassekameratene i 2MM ved Langhaugen videregående skole i Bergen, som vant NM i bistand 2013. Det har vært en uke med mye program; elevene har syklet gjennom Dar es Salaam, vært på safari, møtt Norges ambassadør til landet, besøkt to svært ulike skoler og nå til slutt plantet trær med tanzanianske ungdom i UN Youth.

Se norgesmestrene i bistand og ungdommer fra UN Youth plante trær.
På bussen: Legg merke til trærne helt foran.
Foto: Marit Hverven/Norad

Få har tilgang til strøm

Ungdommene møtes en tidlig morgen for å diskutere energi og klima. I Tanzania har under 20 prosent av befolkningen tilgang til elektrisitet.

Mangel på strøm hindrer utvikling. For eksempel er det vanskelig å bygge opp industri som gir arbeidsplasser når tilgangen på strøm er upålitelig og utilstrekkelig. Tanzania har et ambisiøst mål om å elektrifisere hele landet, og norsk bistand bidrar for å nå målet.

Sabrina. Sykkeltur i Dar es Salaam
Trekull brukes blant annet til å lage mat. Denne kokeovnen er mer effektiv enn tradisjonelle ovner. Den holder bedre på varmen slik at man bruker mindre trekull til matlagningen, og forurenser mindre.
Foto: Eva Bratholm/Norad

Diskusjonene starter allerede på bussen, hvor ungdommene finner sammen. Her får Andreas Gjøsæther Jensen høre om en landsby som mangler strøm, til tross for at den ligger ved siden av høyspennledninger. Det er sjokkerende nyheter for Andreas, men dessverre ikke et enkeltstående eksempel.

Stort trekullforbruk

De fleste i Tanzania bruker i stor grad ved og trekull for å dekke sine grunnleggende energibehov. Det fører til avskoging og miljøødeleggelser.

- Vi diskuterte mye om klima på bussen. Hva som kan erstatte kullet, som sol, vind og vann. Det er mye annet som kan brukes enn kull, gjenforteller Ji.

Trærne er i bakken, og arbeidet må dokumenteres.
Foto: Norad

- Han jeg snakket med, var eldre enn meg og hadde peiling på ting. Jeg lærte litt av det han sa. At staten eller presidenten har for mye makt. Og, jeg vet ikke om jeg tolket det riktig, men at solcellepanel er for dyrt, at folk ikke klarer å skaffe penger til det.

Sammen med medpassasjeren plantet Ji et tre som nå vitner om at de var der. Det at de gjorde det sammen, gjorde det, ifølge Ji, ekstra spesielt.

- Det var en vakker, symbolsk handling, istemmer Andreas.

Norsk klima- og energibistand til Tanzania

Norge har lovet inntil 500 millioner kroner til skogsatsing i Tanzania over en periode på fem år. Pengene går til politikkutvikling og arbeid for å imøtegå drivkreftene bak avskogingen, så som forbedrede landbruksmetoder og alternativ til dagens bruk av ved og trekull i husholdningene.

I 2013 underskrev Norge og Tanzania en avtale hvor Norge vil bidra med 700 millioner kroner til å forbedre tilgangen til energi på den tanzanianske landsbygda. Dette er en av Norges største bilaterale bistandsavtaler og vil trolig bli et viktig bidrag til Tanzanias ambisiøse mål om å elektrifisere landet.

- Ikke bare snakk

Helene Gåskjenn er enig, og forteller at det føltes betydningsfullt å plante trær sammen.

- Det føltes godt. Ikke det å plante ett tre, men selve handlingen. De andre, ungdommene fra UN Youth var så ivrige, så også vi ble ivrige. Det var et fint samarbeid. Det inspirerer. Det er ikke bare snakk, men en faktisk handling.

Å plante trær er viktig, fremhever Bruno Peter Nkwabi (18 år) i UN Youth.

- Hvis vi fortsetter å kutte ned trær, og bruker trekull som energikilde, så vil vi oppleve forørkning i løpet av få år.

Ifølge Bruno er det viktig å jobbe for at alle i Tanzania får tilgang til energien de trenger. Og lærer hvordan de kan plante trær – og få dem til å vokse.

- Trekull gir oss energi, men kan også ødelegge miljøet. Myndighetene må gjøre det mulig for folk å leve uten trekullproduksjon og de må sørge for utdanning slik at folk skjønner at trekull er en årsak til miljøødeleggelser, sier Florah Sarustiany (19 år).

Nigel tar ordet under diskusjonen.
Foto: Terje F. Andersen/Norad

Stor forretning

Diskusjonene ble avsluttet i et større møtelokale etter lunsj. Under oppsummeringen tok Nigel Hughey ordet og foreslo at Tanzania burde fokusere på å gjøre trekull til en mer miljøvennlig ressurs.

- Mange fokuserte på alternative løsninger. Men det vil komme av seg selv i tiden. Men nå er trekull størst, så de må gjøre det mermiljøvennlig, forteller Nigel i etterkant.

Han foreslår at de som hugger ned trær, også planter trær. Og at det kommer flere lover om hvor det er lov, og ikke lov å hugge, samt strengere straffer for de som hugger ned trær ulovlig.

Florah Sarustiany fikk større selvtillit av å ta ordet i forsamlingen.
Foto: Terje F. Andersen/Norad

- Egentlig, slik jeg forstod det, er trekullproduksjon stor forretning. Og ettersom bøtene er så lave, er det fortsatt stor forretning og hugging av trær fortsetter, forteller Nigel.

Større selvtillit

Dagen ga nye opplevelser for ungdommene fra begge land. De lærte mye om hverandre – og seg selv.

- Det var spennende. Jeg fikk større selvtillit, for nå vet jeg at jeg kan kommunisere med mennesker som snakker andre språk, forteller Florah.

- Diskusjonen var superb. Jeg lærte mye, og jeg fikk utvekslet ideer med venner jeg aldri tidligere har møtt, skyter Bruno inn.

Foto: Terje Andersen/Norad

Helene ble motivert til å drømme større.

- Vi må lære å tenke større, og være glade for det vi har. De har lite, men drømmer stort. Jeg ble motivert til å gjøre mer, til å drømme større, forteller hun.

- Jeg vil gjøre mer ut av livet mitt. Ikke nødvendigvis å bli noe stort, men gjøre noe viktig, for eksempel i nabolaget og blant venner, ikke nødvendigvis for hele verden. Og jeg vil slutte å tenke at «det er så vanskelig», sier Helene.

Alle tar i et tak når trærne skal i bakken, og arbeidet går unna på en-to-tre.

Publisert 30.03.2014
Sist oppdatert 16.02.2015