Norad lanserer årets landsider

I 2013 ga Norge bistand til 116 land. Norads landsider gir oversikten over hvordan pengene er brukt og hvilke resultater de har bidratt til i noen av de mest sentrale landene.
Gutter spiller fotball. burundi. skole
Gutter spiller fotball ved Stella Matutina-skolen i Burundi
Foto: Ken Opprann

Norsk bistand i tall - 2013

Den norske bistanden var i 2013 på 32,8 milliarder kroner. Dette er en økning på 5,2 milliarder kroner sammenlignet med 2012. 116 land mottok norsk bistand i fjor.

Brasil var det landet som mottok klart mest norsk bistand med om lag 4 milliarder kroner. 3,9 milliarder av dette gikk til Amazonasfondet under klima- og skogsatsingen. Andre store mottakerland i 2013 var Afghanistan (744 millioner), Palestina (632 millioner) og Malawi (631 millioner).

På årets landsider presenteres utviklingssamarbeidet med 37 land. Her kan du lese om helse- og utdanningsbistand, fred og forsoningsarbeid, tiltak rettet mot energimangel og kvinners rettigheter, og om hvor mye penger Norge bruker i de ulike landene.

- Landsidene gir lett tilgjengelig informasjon om norsk bistand på landnivå. Utvalget gir en oversikt over de mest sentrale samarbeidslandene, sier kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm i Norad.

Blant landene er sentrale samarbeidsland som TanzaniaAfghanistan og Malawi, videre land som Norge samarbeider tett med gjennom regjeringens klima- og skoginitiativ som Brasil og DR Kongo, og land preget av konflikt eller krise som Sør-Sudan og Syria.

- I år har vi også egne landsider på Syria og nabolandet Libanon. Krigen i Syria gjorde landet til den åtte største mottakeren av norsk bistand i 2013, forteller Bratholm.

Nyttig ressurssamling

For hvert land presenteres en oppdatert liste over levevilkår, økonomi og utviklingsnivå basert på de nyeste tallene som finnes i statistikkbaser verden over. Tallene sammenlignes med Norge.

- Vi tror det kan bidra til økt kunnskap og forståelse når vi sammenligner situasjonen lokalt med Norge. For mange kan dette være en nyttig referanse, sier Bratholm.

Norads landsider oppdateres hvert år.

- På landsidene får du direkte tilgang til alle evalueringer og rapporter i Norads publikasjonsbase som omhandler det landet du besøker. Du får også eksempler på resultat av norsk bistand i det aktuelle landet, sammen med kart, relaterte lenker og mulige veier videre. Til sammen gjør dette landsidene til nyttige og aktuelle informasjonskilder også for de som vil fordype seg mer, sier Bratholm.

Ny landinformasjon om oljesamarbeidet

Det norske programmet Olje for utvikling er blant de mest etterspurte tiltakene i norsk bistand. Programmet bistår med kompetanseoverføring innen petroleumsforvaltning til utviklingsland. I 2013 er programmet i 18 land. Nå er også dette programmets landsider oppdatert.

Gjennom bistandsprogrammet Olje for utvikling deler Norge våre erfaringer med nye oljenasjoner. Myndigheter i Ghana tok kontakt for råd og samarbeid 2007.
Publisert 09.07.2014
Sist oppdatert 16.02.2015