Sterke inntrykk fra sykkelsetet

Vi har syklet rundt i tre timer på humpete veier. Hoppet av og på sykkelsetet for å besøke flere markeder, drikke kaffe, og få med oss noen minutter på den lokale kinoen. Endelig i mål renner tårene. Gledestårer. Bli med på uforglemmelig sykkeltur i Dar es Salaam.
Elever fra 2MM ved Langhaugen videregående skole tester ut syklene før de legger ut på en tre timers tur gjennom Dar es Salaams sidegater.
Foto: Marit Hverven/Norad

Det er nærmere 30 varmegrader, og sola står høyt på himmelen. Norgesmestrene i bistand 2013, klasse 2MM fra Langhaugen videregående skole, er utstyrt med capser under hjelmen for å beskytte seg mot sola, men er de egentlig klare for det som venter dem på den tre timer lange sykkelturen? 

- En sykkeltur er en intens måte å oppleve en by på.  På sykkel brukes alle sanser - lukter, lyder, bevegelser og farger. Alt trenger seg på, sier en syklende Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad.

Rebekka Ingibjartsdottir med fanget fullt. Til høyre Edel Bolstad.
Foto: Marit Hverven/Norad

«Mzungu»

Vi starter med å sykle til bruktbutikkene som selger vintage design (dette er stedet om du vil ha en skjorte fra Chanel eller veske fra Gucci i Dar es Salaam), før andre og tredje stopp byr på nykvernet svart kaffe med en liten kakebit, og et vanlig frokostmåltid i form av chai-te og chapati (pannekaker).

Vi er godt synlige i bybildet, der vi kommer 17 stykker på rad og rekke i litt ulikt tempo. Underveis blir vår tilstedeværelse heftig annonsert av små barn som roper ut «Mzungu. Mzungu», en betegnelse for hvit person på swahili. De vil være med på bilder, sitte på fang, sparke ball og ikke minst, ta på det lange håret til noen av jentene.

- Alle var så hyggelige, smilte og hilste. Det var gøy å få gå inn i husene til folk og se hvordan de har det. Alle barna vi møtte var så glade, der de lekte sammen i gata, forteller Rebekka Ingibjartsdottir, mens hun tørker tårene og forklarer at hun har en følelse av glede.

-  Det var så mange sterke inntrykk. Ungene som tok på deg, og lo av det du sa. Jeg sparket ball med noen, jeg tror de ble trygge på meg, for de satte seg på fanget mitt. Det var veldig koselig.

Sabrina. Sykkeltur i Dar es Salaam
Sabrina inviterer elevene helt inn i huset. Huset består av seks rom som rommer seks familier. Gangen i midten forbinder rommene, og her lager Sabrina mat på en effektiv kokeovn.
Foto: Eva Bratholm/Norad

Innerst inne

Vi har også tråkket oss gjennom markedet som bugnet over av mango og ananas, skviset oss inn på den lokale kinoen hvor billettene koster 1000 shilling mot 10.000 på de ordinære, og fått bli med helt inn i husene til menneskene som bor i denne delen av Dar es Salaam.

Sabrina slipper oss helt inn i huset. Hennes familie har et av seks rom i et enkelt mursteinshus. Her er det en enkel seng med myggnetting og et større skatoll, deler av veggene mangler for å sørge for luft, andre er pyntet med plakater om kjærlighet. Matlagingen fikser hun i gangen utenfor rommet.

Refleksjoner rundt egen hverdag

Møtene med menneskene i Dar es Salaam får elevene til å reflektere over egen hverdag.

- Selv om de ikke har så mye, så virket de lykkelige, forteller Andreas Svabø og utdyper:

- Det virket som om de setter mer pris på det de har, vi har så mye og er mer kresne.

I flere tiår har Tanzania vært et av de viktigste landene for norsk utviklingssamarbeid. Landet har en av de ti raskest voksende økonomiene i verden, m en manglende infrastruktur, skatter og avgifter, landrettigheter, byggetillatelser og korrupsjon vanskeliggjør utvikling. Det er fremdeles stor fattigdom og bare 14 prosent av befolkningen har tilgang til strøm.

Ifølge ambassadør Ingunn Klepsvik bor de aller fattigste i landet på landsbygda. Menneskene elevene møtte på sykkelturen er noe bedre stilt. For eksempel har de av dem som kommer fra andre steder i landet, hatt de nødvendige ressursene for å kunne slå seg ned her hvor det f. eks er flere jobbmuligheter.

Det er også inntrykket Mads Horne Nilsen sitter igjen med.

- Sykkelturen gjorde sterkest inntrykk. Det var trist, men utrolig fint å se hvordan de lever, men likevel sprudler. De fleste har nok å leve av, og klarer seg fint med det de har. Det gjør dem veldig rike, mener Mads.

Turen ble arrangert av Afri Roots som stilte med utstyr, og guider, inkludert en sykkelmekaniker.

Se flere bilder fra sykkelturen

2MM på sykkeltur i Dar es Salaam. I Tanzania er det venstrekjøring, så det gjelder å holde seg på riktig side av veien rundt svingene.
Foto: Terje F. Andersen/Norad
Dar es Salaam for våre føtter: Guidene går gjennom ruten før vi tråkker i vei.
Foto: Terje F. Andersen/Norad
Frokost: Klassen på 27 elever er delt i to under sykkelturen. Her venter gruppen som dro ut på morgenen på tradisjonell frokost med pannekaka chapati.
Foto: Terje F. Andersen/Norad
På markedet: Norsklærer Jan Asle Sommerro på det lokale matmarkedet.
Foto: Eva Bratholm/Norad
Dar es Salaam
Lek i gata: På vei ut av huset til Sabrina møter vi denne unge jenta som leker kjøkken.
Foto: Eva Bratholm/Norad
Populært: Å ta på håret til de norske jentene er et populært innslag. Alle vil kjenne, og Susanne l. Skogedal og Hanna B. Hjortland er med på leken.
Foto: Marit Hverven/Norad
Kino: Vi gjør et rask stopp på den lokale kinoen.
Foto: Marit Hverven/Norad
Publisert 28.02.2014
Sist oppdatert 16.02.2015