Barn får behandling for malaria.
Dersom vi ignorerer sykdommer som malaria og hiv-smitte, kan det også ha konsekvenser for global fattigdom.
Foto: Gunnar Zachrisen

Store fremskritt mot fattigdomsrelaterte sykdommer

Norge støtter organisasjoner som utvikler livreddende produkter. Folkehelseinstituttet har vurdert støtten.

- Uten støtte fra Norge og andre givere ville trolig disse medisinene og vaksinene aldri blitt utviklet. Pasientene har dårlig kjøpekraft. Insentivene for private investeringer er derfor mindre enn for sykdommer i vestlige land, sier Lene Lothe, underdirektør i Norads seksjon for global helse.

Siden 2013 har Norge gitt til sammen 134 millioner kroner til fem medisinske produktutviklingsprogram for fattige i utviklingsland. Midlene har blant annet bidratt til utvikling av ny medisin mot malaria for barn. Støtten har også bidratt til studier for å utvikle ny og bedre vaksine mot tuberkulose.

Forskere ved Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Norad vurdert effektene av denne støtten.

Viktige fremskritt innen forskning

- Dersom vi ikke støtter utvikling av behandlinger mot fattigdomsrelaterte sykdommer, har vi heller ikke de nødvendige midlene til å bekjempe sykdommene. Sykdom og fattigdom henger tett sammen i land med svake helsevesen og få sosiale støtteordninger, sier Lothe.

- Ignorerer vi disse sykdommene kan det føre til økning både i omfanget av sykdommen og mer fattigdom.

Norges bidrag til produktutvikling er beskjedent i internasjonal sammenheng. Norge ligger på 17. plass målt i pengeverdi. Likevel vurderer rapporten den norske støtten som viktig. Det begrunnes med at det er bra at organisasjonene ikke bare er avhengig av store enkeltgivere.

Gjennomgangen viser at den norske støtten bidrar til viktige framskritt i kampen mot fattigdomsrelaterte sykdommer.

Støtten bidrar også til å styrke forskningsmiljøer i afrikanske land. Det skjer gjennom samarbeid med lokale forskere, bygging av laboratorier og opplæring av forskningsassistenter.

Gir fritt spillerom

Norsk støtte er stort sett ikke øremerket til spesifikke produkter. Det betyr at organisasjonene selv kan bestemme hvordan de vil fordele pengene på prosjektene sine. Å utvikle nye produkter som skal testes ut i kliniske studier tar lang tid. Norge har støttet det internasjonale partnerskapet for mikrobisider (IPM) helt siden 2002.

En vaginal ring som kan beskytte kvinner mot hiv-smitte er nå under klinisk utprøving.

Norge støtter også klinisk utprøving av nye og bedre behandlingsformer mot afrikansk sovesyke.

På andre områder er det lenger fram til ferdige produkter. Støtten fra Norge har bidratt til å drive forskningen fremover.

- Det tar lang tid før vi ser resultater av denne type forskning. Derfor er det viktig at Norge gjør investeringer i et langsiktig perspektiv, sier Lothe.

Et eksempel på hva støtten går til: Dapivirine-ringen utvikles av IPM og beskytter mot hiv-smitte. Ringen gir beskyttelse i en måned av gangen og brukes vaginalt.
Foto: Med tillatelse fra IPM
Publisert 29.09.2015
Sist oppdatert 30.09.2015