Lurer du på hvor Norge støttet utdanning i 2014? Tallene offentliggjøres fredag 10. april i Norads statistikkportal. 
Foto: Ken Opprann

Spør oss om bistandstallene for 2014

Fredag 10. april offentliggjør Norad bistandsstatistikken for fjoråret. Send oss dine spørsmål om hvor eller til hva norsk bistand gikk via Twitter. Våre statistikkfolk svarer mellom kl. 9-11. 

Lurer du på hvor mye penger ga Norge i bistand i 2014? Hvilke land som mottok mest støtte? Og hva pengene gikk til?

Fredag 10. april offentliggjøres den samlede statistikken som viser hva norske bistandskroner er brukt på i 2014. Da vil du kunne se hvilke land som mottok mest, hvor mye som gikk til nødhjelp sammenlignet med mer langsiktig bistand, eller få oversikt over hvor mye bistand som forvaltes av norske, frivillige organisasjoner.

Offisiell oversikt

Tallene blir publisert i Norads statistikkportal Norsk bistand i tall. Siden gir full oversikt over den offisielle, norske bistandsstatistikken fra 1960 fram til i fjor.

- Siden er et godt verktøy for alle som er interessert i hva norsk bistand har gått til. Den gir både grafiske fremstillinger med mulighet for å dele eller bruke grafene selv, og man kan laste ned større datasett derfra, forteller underdirektør Reidun Gjengedal i Norads statistikkseksjon, og legger til:

- Norsk bistand i tall er viktig for åpenheten om norsk bistand. Her kan alle enkelt både få oversikt over helheten og se nærmere på detaljene. Dette er offentlige midler, og da må det også være åpenhet om hva de brukes til.

Spørsmål og svar

Brasil var det landet som fikk mest norsk bistand i 2013. Da mottok Brasil store utbetalinger for oppnådde resultater i landets satsing på bevaring av regnskog. Brasil er det landet som har mottatt mest norsk bistand til sammen de siste fem årene, men Gjengedal kan allerede nå avsløre at de ikke topper bistandsstatistikken for 2014.

- Brasil har fått utbetalt norsk bistand for bevaring av regnskog også i 2014, men likevel ble de ikke største mottaker. Noen endringer ser vi også på listen over de ti landene som mottok mest bistand, forteller Gjengedal.

Fredag morgen svarer statistikkseksjonen på dine bistandsspørsmål via Twitter fra kl. 09 til 11 fra Norads twitterkonto @noradno. Du kan sende oss spørsmålene dine allerede nå. Bruk emneknaggen #norskbistanditall.

- Hva slags spørsmål kan dere besvare fredag?

- Alt om hvem og hva pengene har gått til. Er du interessert i et spesielt land og lurer på hvilke partnere Norge samarbeider med, kan vi svare på det. Lurer du på hvilke land som var viktigst innen utdanningssektoren, kan vi svare på det, lover Gjengedal.

Publisert 08.04.2015
Sist oppdatert 08.04.2015