«Daron - Jakten på kunnskap» drar spillere ut til utviklingsland for å lære om bistand.

Norad lanserer spill om bistand

Greier du å løse kodene?

Norad lanserer nettspillet «Daron – Jakten på kunnskap».

I en fiktiv dataspill-historie har Norges «bistandsbudsjett» forsvunnet. Den berømte kodeknekkeren Petter Amundsen har tatt kontroll over de norske bistandsmidlene i rollen som spillets skurkeskikkelse.

Spilleren må reise verden rundt og knekke vriene gåter satt ut av Amundsen, som går under dekknavnet Daron.

Underveis blir spilleren utfordret til å svare på kunnskapsspørsmål om norsk bistand for å sanke flest mulige poeng.

– Vi skal spre kunnskap om hva norsk bistand bidrar til, og samtidig finne Norges beste kodeknekker, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad.

Nøkkelen er kunnskap

9 av 10 barn i verden får starte på barneskole. Kun to prosent av unge nordmenn i alderen 16-30 er klar over at andelen er såpass høy, ifølge en ny spørreundersøkelse gjennomført av Norstat.

– Norsk bistand til utdanning hjelper til å endre liv og samfunn – særlig for kvinner. Kunnskap er nøkkelen til utvikling i fattige land. Vi ønsker å øke kunnskapen om dette, sier Bratholm.

Undersøkelsen viser også at 6 av 10 mener Norge har en forpliktelse til å gi bistand til andre land.

Målet med informasjonssatsingen er å gjøre unge voksne mer bevisst på hva Norge gjør for å bekjempe fattigdom, og hvilke resultater bistanden oppnår.

Spillet er hovedsakelig rettet mot unge voksne, men alle aldersgrupper er velkomne til å utfordre de små grå i Darons kodeunivers.

Kjente profiler bidrar

Kirkeorganist Petter Amundsen er best kjent som kodeknekkeren fra Erlends Loes bok «Organisten», og flere tv-serier på NRK. Han har selv laget kodene, og advarer om at svært få vil greie de aller siste oppgavene.

– Jeg har sittet i tårnet i Holmenkollen kapell og pønsket ut koder for å virkelig gi spillerne noe å bryne seg på. Jeg tror ikke alle som prøver kommer til å klare dette særlig bra, sier Amundsen.

Norad har også knyttet seg flere kjente ambassadører. Blant dem er statsminister Erna Solberg, Hans Olav Lahlum og Erlend Loe, for å nevne noen få.

Norads direktør Jon Lomøy prøver seg på det nye bistandsspillet.
Foto: Marte Lid
Publisert 06.04.2016
Sist oppdatert 06.04.2016