Regjeringens forslag til statsbudsjett 2024

Regjeringen foreslår et samlet bistandsbudsjett på 51,7 milliarder kroner for 2024. Forslaget er en økning på 7,5 mrd. kroner sammenlignet med Saldert budsjett 2023 og tilsvarer 0,94 prosent av anslått BNI.

Bistandsrammen foreslås fordelt som følger: 

  • 48 398,1 mill. kroner over Utenriksdepartementets budsjett
  • 3 168,3 mill. kroner over Klima- og miljødepartementets budsjett og 18 mill. kroner til sekretariatet for FNs klimakonvensjon (UNFCCC) og Koalisjonen for klima og ren luft under kap. 1400, post 76.
  • 0,1  mrd. over andre budsjetter

Regjeringen vil fortsette å øke bistanden i årene fremover med en målsetting om å bruke 1 pst. av BNI til internasjonal innsats for å oppnå FN-målene om sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. Regjeringens hovedmål i utviklingspolitikken er å bidra til samfunnsendring gjennom å bekjempe ulikhet og fremme økonomisk utvikling og velferd i utviklingsland. Hurdalsplattformen ligger til grunn for regjeringens hovedprioriteringer i budsjettet.

Fra 2024 har regjeringen besluttet at forvaltningen av en større andel av bistandsmidlene vil bli delegert til Norad.

Sentrale enkeltsatsinger

  • Nansen-programmet for Ukraina er den største enkeltsatsingen på bistandsbudsjettet. Regjeringen foreslår å sette av 7,5 mrd. kroner i sivil og humanitær innsats i 2024.
  • Regjeringen foreslår å opprette en ny statlig garantiordning for fornybar energi i utviklingsland. Garantiordning for fornybar energi i utviklingsland får en garantiramme på 5 milliarder kroner, og forventes å utløse store private investeringer.
  • Regjeringens satsing på matsikkerhet og lokal matproduksjon videreføres.

Se pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Tilskuddspostene

  • Svært mange budsjettposter videreføres på samme nivå som saldert budsjett for 2023.
  • Postene for UNAIDS, Utdanning og Forskning foreslås redusert på grunn av ‘omprioritering til andre bistandsformål’.
  • Kap 161, post 72 Kunnskapsbanken og faglig samarbeid avvikles. Det foreslås å opprette en ny budsjettpost, Kap 161, post 73 Styresett og offentlige institusjoner. Digitalisering for utvikling, Likestilling for utvikling, Olje for utvikling (fases ut i 2024), Skatt for utvikling og Statistikk- og registersamarbeid flyttes hit. Posten skal også dekke programmet Anti-korrupsjon og godt styresett og tiltak innenfor offentlig finansforvaltning.
  • Kunnskapsprogrammene Energi for utvikling, Landbruk for utvikling, Fisk for utvikling og Hav for utvikling flyttes til respektive tematiske budsjettposter.

Oversikt over budsjettposter som Norad forvalter i 2023

Statsbudsjettet vedtas i desember

Regjeringens forslag til statsbudsjett går nå til politisk behandling. Stortinget vedtar statsbudsjett for 2024 i desember.

Publisert 06.10.2023
Sist oppdatert 06.10.2023