Fordrevne i Gaza i 2023
Fordrevne fra Gaza by på vei sørover på Gazastripen under den midlertidige våpenhvilen i november 2023.
Foto: ICRC/Abed Zagou

Forvaltning av norsk bistand samles i Norad

I dag overtar Norad nye, store forvaltningsoppgaver fra Utenriksdepartementet. Norad skal nå blant annet forvalte mesteparten av norsk nødhjelp og får betydelig økt ansvar for forvaltningen av norsk innsats innen menneskerettigheter.

Regjeringen tok beslutningen om å gi Norad større ansvar for forvaltningen av norsk bistand i fjor. Ansvaret for politikkutforming og styring ligger fast i Utenriksdepartementet.

– Konfliktene, krigene og krisene i verden er flere og mer langvarige. Det gjør at bistand blir viktigere. Regjeringen har tatt et klokt grep med å samle forvaltningen av humanitær og langsiktig utviklingsinnsats, i en tid hvor situasjonen i verden tilsier at de må ses mer i sammenheng, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

– Når Norad nå også forvalter den humanitære innsatsen er målet en mer helhetlig og effektiv forvaltning og rådgivning til departementet, sier Solhjell.

Norad skal bidra til regjeringens mål om at norsk humanitær støtte skal redde liv, lindre nød og ivareta menneskers verdighet i krise, og at mennesker i nød får nødvendig beskyttelse i tråd med de humanitære prinsippene.

Se også: Strategi for norsk humanitær politikk - regjeringen.no

–Norge er internasjonalt anerkjent for å være en god, fleksibel og handlekraftig giver og det skal vi fortsette å være fremover, sier Solhjell.

Ny avdeling for humanitær og helhetlig innsats

Når Norad nå tar over ansvaret for forvaltningen av nødhjelp, opprettes det samtidig en ny avdeling for humanitær og helhetlig innsats. Avdelingen skal forvalte oppunder 8 milliarder kroner og mer enn 150 avtaler. Erik Abild leder den nyopprettede avdelingen.

Erik Abild
Erik Abild leder den nye avdelingen for humanitær og helhetlig innsats.
Foto: Norad

– Det viktigste vi gjør er å bidra til å skape en størst mulig forskjell for mennesker i nød. Det er mennesker vårt arbeid handler om; mennesker i Gaza, Sudan og Afghanistan. Vi skal sørge for rask, fleksibel og forutsigbar finansiering når krisene inntreffer, sier avdelingsdirektør Abild.

19. august markerer FN Verdens humanitære dag med en sterk oppfordring til å stoppe angrep på sivile og hjelpearbeidere.

– Angrep på hjelpearbeidere er ekstremt alvorlig. 2023 var et tragisk rekordår og FN frykter 2024 blir enda verre. Dette er særlig på grunn av krigen i Gaza, som sprenger alle skalaer, og hvor over 200 hjelpearbeidere er drept så langt. Det er i all hovedsak lokalt ansatte humanitære arbeidere som blir drept. At de må betale med livet sitt, noen av dem mens de forsøker å hjelpe sine medmennesker, er så dramatisk du får det, sier Abild.

Den nye avdelingen skal også jobbe for at de humanitære behovene sees i sammenheng med langsiktig utvikling.

– De humanitære prinsippene er rammen for norsk humanitær innsats, men vi skal ikke bare respondere på kriser. Norsk bistand skal også bidra til å forebygge kriser. Vi skal sikre at norsk støtte til langsiktig utvikling, fredsinnsats og nødhjelp sees i sammenheng for å redusere sårbarhet og styrke lokal motstandsdyktighet, sier Abild.

Avdelingen har også ansvar for blant annet varige løsninger for flyktninger og fordrevne, migrasjon, globale sikkerhetsspørsmål og nedrustning, store deler av norsk FN-støtte og tiltak i Europa og Sentral-Asia og Afghanistan.

– Kjernestøtte og flerårig støtte til partnere vil fortsette å være en prioritet, og Norad skal jobbe for at flere givere internasjonalt bidrar i samme retning. Norsk støtte skal være kunnskapsbasert og vurderes opp mot mål, med tydelige krav til kvalitet og resultater, sier Abild.

Avdelingen for humanitær og helhetlig innsats består av to seksjoner: seksjon for humanitær innsats som ledes av Stine Horn og seksjon for forebygging og stabilisering som ledes av Gunvor W. Skancke. Monica Svenskerud er underdirektør i avdelingen.

Økt ansvar for menneskerettigheter

Norad overtar også betydelig ansvar for forvaltningen av Norges innsats innen menneskerettigheter.

– I en tid der menneskerettigheter og demokrati utfordres i mange land, må vi jobbe målrettet. Samarbeidet med nasjonale, regionale og globale aktører på feltet blir særlig viktig fremover for å bidra til bærekraftig utvikling gjennom styrket respekt for menneskerettighetene, sier Solhjell.

Ansvaret ligger i den nye seksjonen for menneskerettigheter og sivilt samfunn i avdeling for velferd og menneskerettigheter. Seksjonens nye leder er Zenia Chrysostomidis.

Med denne reformen samles ansvaret for bistands- og forvaltningsfaglig rådgivning i Norad. I tillegg får Norad ansvaret for å utvikle og drifte systemene som brukes i forvaltningen av bistandsmidler. Norad vil jobbe målrettet med å effektivisere og forbedre tilskuddsforvaltningen. Norad skal sikre at utviklingssamarbeidet er kunnskapsbasert, kostnadseffektivt og basert på tillit til våre partnere.

Norads nye organisasjonskart. Klikk her for høy oppløsning

Klikk her for ansatteoversikt.

Publisert 19.08.2024
Sist oppdatert 19.08.2024