Stor interesse for norsk søknadsordning for sivilt samfunn i Ukraina

Til sammen mottok Norad 69 søknader på totalt 4 milliarder kroner.

Tilskuddsordningen, som ble utlyst i april, skal støtte ukrainske organisasjoners bidrag til en inkluderende og åpen gjenoppbygging samt i demokratisk reformarbeid. Støtteperioden er fra 2024 til og med 2027 og det er i første omgang satt av 70 millioner kroner til formålet for 2024.

 - Vi er glade for at det er så stor interesse rundt denne ordningen. Ukrainsk sivilsamfunn har en avgjørende rolle i å støtte befolkningen i både forsvarskamp og gjenoppbygging og er en viktig pådriver for pågående demokratiske reformprosesser. Det norske Nansen-programmet skal bidra til at Ukraina selv kan bestemme over egen fremtid. I dette arbeidet står sivilt samfunn sentralt, sier Bård Vegar Solhjell, Norads direktør.  

Ordningen legger til rette for at nettverksorganisasjoner eller konsortier kan jobbe med mange mindre organisasjoner som når områder og grupper som ellers ikke mottar støtte gjennom nåværende ordninger.  

27 av de innkommende søknadene er med ukrainske organisasjoner som hovedsøker, og de fleste konsortie-søknadene har også ukrainske organisasjoner som medsøkere. 14 norske organisasjoner har søkt. 

 - Denne ordningen skal spesielt bidra til å styrke lokalsamfunn og marginaliserte målgrupper i områder utenfor de store byene. Vi ser at søknadene retter seg mot ulike innsatsområder, som traumebehandling og annen hjelp til veteraner, inkluderende arbeidsmarkedstiltak, kontantstøtte til familier med særlige utfordringer og undersøkende journalistikk og minoritetsrettigheter for å nevne noe. Norad ser nå frem til å gå gjennom søknadene og vil konkludere i løpet av høsten, sier avdelingsdirektør for Nansen-programmet i Ukraina i Norad, Jorun Nossum.  

Nansen-programmet for Ukraina 

Nansen-programmet for Ukraina er et norsk sivilt og militært støtteprogram på 75 milliarder kroner for perioden 2023–2027 med hovedformål om at Ukraina skal kunne bestemme sin egen fremtid. Fordelingen mellom sivil og militær støtte blir vedtatt årlig i tråd med ukrainske behov. I 2023 ble om lag 19,9 milliarder kroner utdelt fra Nansen-programmet; 8,9 milliarder kroner i sivil og humanitær støtte, og 11 milliarder kroner i militær støtte. 

Les mer om Nansen-programmet for Ukraina her.  

 

Publisert 25.06.2024
Sist oppdatert 25.06.2024