Nyoppdaget frosk oppkalt etter Norge

Tirsdag kveld ble Norge hedret i New York for norsk innsats for å bevare regnskogen. Prisen består i å få en nyoppdaget art oppkalt etter seg.

Møt Norvegicorum! Frosken som lever i fjellområdet Eastern Arc i Tanzania, er altså oppkalt etter Norge og lyder nå det vitenskapelige tilnavnet Norvegicorum.  Frosken er grønn på ryggen, og blå på magen, slik at den går i ett med både himmelen og bakken alt ettersom om du ser den nedenfra eller ovenfra.

Frosken lever i trær. Hunnen kan bli opptil 4,5 cm lang, mens hannen er noe mindre.
Foto: Dr. Michele Menegon

Om avskoging og norsk klimaskoginnsats

  • Avskoging og skogforringelse står for rundt 15 prosent av klimagassutslippene i verden, som bidrar til global oppvarming.
  • REDD som står for reduserte utslipp fra avskoging og skogforringelse, er et tiltak for å bevare skog som binder karbon. Bevaring av skog bidrar også til å bevare mangfoldet av arter og genressurser, økosystemtjenester og livsgrunnlaget til mennesker som lever i og av skogene.
  • REDD+ går utover kun avskoging og skogforringelse, og inkluderer bevaring, bærekraftig forvaltning av skog, og å øke beholdningen med karbon lageret i skogen. 
  • Norge og Tanzania inngikk i april 2008 et klimasamarbeid, med fokus på å støtte pilotprosjekter ute i felt, kapasitetsbygging i offentlige institusjoner, og utvikling og implementering av en nasjonal strategi.
  • Ifølge FAO er avskogingsprosenten i Tanzania 1,16 prosent årlig. Avskogingen skyldes hovedsakelig behov for trekull, ved, beitemark og mer jordbruksland.

Æresgjest: Norge

Tilnavnet ble først kjent tirsdag kveld, da ambassadør Hans Brattskar, som har vært Norges spesialutsending for klima de siste fem årene, og fagdirektør i Norad, Ivar Jørgensen, mottok prisen «New Species Award» for 2013 i New York på vegne av Norge. Hele navnet blir først kjent når en formell beskrivelse av arten blir publisert i et akademisk tidsskrift.

«New Species Award» deles ut av den USA-baserte organisasjonen African Rainforest Conservancy (ARC), som under et årlig arrangement for å skape blest om afrikansk regnskog, hedrer noen som har gjort en spesiell innsats for å bevare regnskog.

- African Rainforest Conservancy hedrer Norge for landets sterke støtte til opprettelsen av REDD+programmer i Tanzania og andre steder, sier Carter Coleman, president i ARC.

Regjeringen besluttet i 2007 å bevilge inntil tre milliarder årlig over bistandsbudsjettet til det internasjonale arbeidet for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse (REDD). Norge støtter blant annet ni pilotprosjekter under REDD+ i Tanzania.

Unik art

Norvegicorum-frosken lever i fjellkjeden Eastern Arc som strekker seg gjennom Tanzania fra nord til sør. Dette er en spesiell fjellkjede med mange arter som kun lever i dette området. Det skyldes at fjellkjeden ligger spredt og veldig isolert i et stort slettelandskap som har en helt annen økologi, slik at arter ikke kan vandre mellom dette fjellområdet og andre som har tilsvarende leveforhold. Dermed utvikles det gradvis nye arter som finnes bare der.

Prisutdeler ARC samarbeider med organisasjonen Tanzania Forest Conservation Group (TFCG) som leder et av pilotprosjektene under REDD+ i Tanzania. Dette prosjektet jobber blant annet i Eastern Arc og støtter tiltak for arealplanlegging og beskyttelse av eksisterende skog.

TFCG støtter også et nasjonalt nettverk for lokalsamfunn som driver med skogbevaring, som arbeider for å dokumentere utslippsreduksjoner fra sine medlemmer, for deretter å selge dem i henhold til internasjonalt anerkjente standarder.

- REDD+ tilbyr en vei for langsiktig finansiering av støtte til lokale levebrød gjennom karbonmarkeder. ARC applauderer Norges innsats for å etablere eksempler på programmer hvor lokalbefolkningen drar nytte av bevaring av egen regnskog, forteller Carter Coleman.

Norsk klimaengasjement i Tanzania

Norge bidrar til skogbevaring i Tanzania gjennom støtte til forskning, til politikkutvikling og til en gruppe på ni pilotprosjekter som skal prøve ut metoder for skogbevaring i felt. De ni prosjektene i Tanzania ble igangsatt i 2009 og 2010, og er alle ledet av ikke-statlige organisasjoner i landet.

Prosjektene reduserer avskoging gjennom å fremme deltakende skogforvaltning og måling av reduksjon av klimagassutslipp. Dette kan igjen bidra til at Tanzania kan bli i stand til å selge klimakvoter på et internasjonalt marked.

Tanzania har nylig vedtatt en nasjonale REDD+ strategi. Denne skal nå iverksettes, og mange håper at det vil bidra til å bevare både skogen og de mange sjeldne artene av dyr og planter som finnes der. Små frosker kan dermed bidra til å nå store globale målsettinger.

Mottar "NEW Species Award" i NY tirsdag 23.04.2013
Ambassadør Hans Brattskar (til høyre) har hatt det overordnede ansvaret for det norske skogprosjektet, og Ivar Jørgensen var ansvarlig for planlegging og iverksetting av REDD+programmet i Tanzania da han var stasjonert der som ambassaderåd for klima og miljø. Kveldens hovedattraksjon skjuler seg i blitzlyset.
Foto: Vegard Jørgensen
Publisert 24.04.2013
Sist oppdatert 16.02.2015