Klima er styrket innenfor utviklingssamarbeidet

Klima integreres i økende grad innenfor det norske utviklingssamarbeidet. Flere ambassader er i ferd med å legge et meget godt grunnlag for utvikling av en bred og sammensatt klimarelevant portefølje. Det er fortsatt behov for å stryke tilpasning, koordinering med innsats rettet inn mot forebygging av naturkatastrofer, bedre miljø- og klimafokus innenfor ren energi-satsingen, samt legge til rette for en mer aktiv oppfølging av ulike REDD-initiativ.

Det er som en del av gjennomgangen av ambassadenes treårige planer for bruk av tilskuddsmidler sett nærmere på hvordan ambassadene planlegger å fokusere på klima som ett av de prioriterte innsatsområdene for regjeringen. Noen hovedfunn er:

  • Generelt er det betydelig bedring i beskrivelsen av hvordan ambassadene vil arbeide med klima- og miljøspørsmål. Dette viser (kanskje) at det sterke fokus på klima nå begynner å få gjennomslag, samt at den betydelige innsatsen som er lagt ned på opplæring og bevisstgjøring begynner å gi resultater. Det er fortsatt imidlertid mer enn nok å gjøre!
  • Flere ambassader er i ferd med å utvikle omfattende klima- og miljørelevante programmer. Zambia, Uganda og Malawi har kommet langt i å etablere omfattende nasjonale og regionale klima- og naturressursprogrammer med klar fokus på REDD og tilpasning. Videre er det under utvikling mindre, men faglig sett omfattende programmer på klima i Etiopia, Indonesia, Nicaragua, India, Mosambik og Sør-Afrika som omfatter de fleste klimapolitiske områdene (for eksempel mitigation, tilpasning, REDD, CDM og CCS).
  • Mange av Norges samarbeidsland har landbruksbaserte økonomier som er svært sårbare for klimatisk variabilitet, naturkatastrofer og langsiktige klimaendringer. I disse landene vil det være svært viktig å bidra til at landbruket blir mindre sårbart og mer klimatilpasset. Oppskalering av Conservation Agriculture-programmet i Zambia til også å inkludere andre land i Afrika kan være et helt sentralt norsk bidrag til klimatilpasning.
  • Det er svært få ambassader som har eksplisitte programmer rettet inn mot tilpasning med unntak av Zambia og Malawi, samt at det vurderes innsatser i Bangladesh, Sør-Afrika (regionalt) og at det er betydelige muligheter for en større satsing i Eritrea, Etiopia, Nicaragua og Afghanistan.
  • Selv om mange av de norske samarbeidslandene er utsatt for naturkatastrofer (både CNN-katastrofer og små, langsomme kriser) så er det liten fokus på sammenheng mellom forebygging av humanitære katastrofer og klima og miljø.
  • Det er rom for å stryke miljø og klimafokus innenfor ren energi-satsing i mange land gjennom en aktiv og konsentrert fokus på disse tema.
  • Det er (overraskende) få land som eksplisitt fokuserer på det norske klima- og skoginitiativet. Det er tydelig at det er behov for bedre informasjon om det internasjonale samfunns satsing på REDD via UN-REDD-programmet, FCPF (spesielt det siste) og andre kanaler.
  • Svært få ambassader drøfter hvordan den grønne utviklingsmekanismen kan brukes som finansieringskilde og hvordan ambassadene kan bidra til at denne mekanismen brukes mer aktivt.
  • Noen ambassader har fortsatt liten eksplisitt fokus på klima. Manglende fokus på klima kan skyldes mange forhold, men en klar faktor kan være manglende forståelse og kunnskap. Ambassadene bør sterkt oppfordres til å bestille klimavasker/grønnskjøringsgjennomganger fra Norad siden disse også kombineres med opplæring.

I sum viser gjennomgangen at mange ambassader har lagt ned et betydelig arbeid for å styrke innsatsen på klima. Det er lagt et godt grunnlag for fortsatt satsing og fokusering. Utsiktene mot København er ikke helt lovende, men dette temaet har definitivt kommet for å bli og det er lite som tyder på at klima vil få mindre fokus innenfor utviklingssamarbeidet i årene framover. Utfordringen for Norad er å sikre at vi bidrar effektivt og koordinert slik at vi 'add value' til det arbeidet som gjøres innenfor det brede utviklingssamarbeidet. Et hovedfokus i tiden framover vil være å få til en mer aktiv og profilert norsk satsing på tilpasning til framtidige klimaendringer. Her har vi dessverre kommet svært kort enda.