Kultur viktig for demokratiutvikling

FNs utviklingsprogram (UNDP) lanserte 15. juli den nyeste utviklingsrapporten Human Development Report 2004. For første gang er temaet kultur, under tittelen ”Kulturell frihet i en mangfoldig verden”.

HKH Kronprins Haakon åpnet lanseringen av rapporten i Oslo. Tanni Mukopadhay, rådgiver og medforfatter av rapporten ved UNDPs Human Development Report Office i New York, presenterte rapporten og deltok i paneldebatten etterpå.

Vidar Helgesen fra Utenriksdepartementet og Trond Bakkevig, prost i Vestre Kirke, deltok også i paneldebatten.

Kultur på dagsorden

Kulturrådgiver i Norad, Marianne Rønnevig, var en av de Norad-ansatte som deltok på lanseringen.
- Jeg håper at resultatet av UNDP-rapporten blir at spørsmål om kulturell identitet og kulturelt mangfold kommer på den internasjonale dagsorden. Spesielt i forhold til utvikling av godt styresett i Norges samarbeidsland. I dag er det fare for at kultur som sektor og temaområde blir marginalisert, sier Rønnevig.

Kartlegging av støtte til kulturprosjekter

- Mot slutten av året kommer kultur- og idrettsstrategien til Utenriksdepartementet og det blir spennende å se hvordan strategien ønsker at vi skal fronte kultur. Norads avdeling for rettigheter, endringsaktører og sivilt samfunn har satt igang et omfattende arbeid for å kartlegge og beskrive kultur som virkemiddel i utviklingssamarbeidet i dag. Slik kan vi komme med relevante innspill til strategien og ta utgangspunkt i det vi faktisk gjør, fortsetter Rønnevig.

- Støtten til kultur går til en blanding av kortsiktige og langsiktige kulturprosjekter. Likefullt mener vi at også arrangementer som konserter og festivaler kan ha stor betydning for å fronte kulturell identitet og kulturelt mangfold. Utfordringen er å sørge for at kultursatsningene er strategiske og at hvert prosjekt bidrar til å styrke kulturell identitet og respekt for kulturelt mangfold på sikt. I tillegg er det overraskende få norske frivillige organisasjoner som jobber med kultur, mener kulturrådgiveren i Norad.

PRSPer nevner ikke kultur

Den svenske bistandsorganisasjonen Sida har i 2004 gjennomgått PRSPene til flere land. De fant at blant annet Bangladesh, Etiopia, Tanzania og Uganda enten ikke nevnte kultur overhodet eller omtaler kultur kun som et hinder for å nå utviklingsmål.
- Når et viktig styringsverktøy for utviklingssamarbeid som PRSPene ikke nevner kultur, er det klart at kulturaktørene i samarbeidsland såvel som oss givere har en jobb å gjøre for å synliggjøre kulturens rolle for å fremme utvikling, sier Rønnevig.

Kunnskap om kulturarv

Rønnevig trekker også fram Bakkevigs kommentar om å få kulturhistorie inn i skolene. Kunnskap om kulturarv som en del av skolepakken er også en del av det den sørafrikanske undervisningsministeren kaller å " decolonize our minds". Hun håper at UNDP-rapporten og debatten i etterkant bidrar til å fremme dette arbeidet.