Organisasjonsgjennomgang av Redd Barna

Senter for Helse og Sosial Utvikling (HeSo) har på oppdrag fra Norad gjennomført en organisasjonsgjennomgang av Redd Barna Norge. Den gir et klart kvalitetsstempel på Redd Barna som forvalter av norske bistandsmidler.

Gjennomgangen konkluderer med at Redd Barna har veletablerte styringssystemer, og at organisasjonen har den nødvendige kapasitet og kompetanse til å nå de målene den har satt seg. Redd Barna har en klar identitet som rettighetsorganisasjon, og organisasjonens målsettinger er definert av FNs barnekonvensjon.


- Redd Barna konsentrerer virksomheten sin på en relevant og rasjonell måte om noen få tematiske områder. Samtidig viser gjennomgangen at organisasjonen kan bli bedre på dokumentasjon av kvalitative resultater og på partnerskapssamarbeid, sier avdelingsdirektør Terje Vigtel i Avdeling for sivilt samfunn i Norad.


Redd Barna mottar 109 millioner kroner i tilskudd fra Norad til sitt langsiktige utviklingssamarbeid i 2009. Redd Barnas samarbeidsavtale med Norad løper fra 2006-2009.


Resultater
Ifølge gjennomgangen har Redd Barna evnen til å dokumentere resultatene av sitt arbeid. Samtidig vet organisasjonen mer om hva den oppnår i form av antall barn programmene har nådd enn om mer kvalitative sider ved resultatene. Rapporten anbefaler derfor at Redd Barna konsentrerer seg om å videreutvikle sitt system for å si mer om kvaliteten på det den oppnår.

Bør tenke nytt om partnerskap
Ifølge gjennomgangen ser Redd Barna på sine samarbeidspartnere som middel til å oppnå Redd Barnas målsettinger. Den sier altså at partnerskap er viktige for Redd Barna i den grad de bidrar til å oppfylle barns rettigheter, men at kapasitetsutvikling og styrking av sivilsamfunnsorganisasjoner ikke står like høyt på agendaen. 


 - Gjennomgangens synspunkt på Redd Barnas partnerskapsrolle er en utfordring som jeg regner med at Redd Barna vil følge opp. Videre bør partnernes bidrag til Redd Barnas resultatoppnåelse synliggjøres bedre i planer og rapporter, sier Terje Vigtel.


Norad gjennomfører regelmessig gjennomganger av organisasjoner med flerårige samarbeidsavtaler, oftest i forkant av inngåelse av ny avtaleperiode. Hensikten med gjennomgangene er å vurdere organisasjonenes faglige, finansielle og administrative kapasitet til - sammen med sine partnere - å levere resultater i tråd med avtalte mål.