Vanskelig år for ytringsfriheten

2007 ble et vanskelig år for ytringsfriheten. Mediefolk drepes og fengsles, ydmykes og flykter. Sensuren skjerpes. Samtidig har verden aldri hatt så mange nettsider og bloggere som sprer nyheter og meninger. Dette fremgår av Reportere Uten Grensers årsrapport for 2007.

Reportere Uten Grenser flesker til: Den begrensede interessen noen vestlige land og store internasjonale organisasjoner viser for ytringsfriheten kan bidra til at den svekkes. Mens alle er raskt ute med å fordømme brudd på ytringsfriheten i utviklingsland som har liten strategisk interesse for rike land, sitter kritikken lengre inne overfor ledere i Russland og Kina, mener organisasjonen. Der kommer de vestlige landenes egeninteresser innenfor handel og annen økonomisk virksomhet først, utsagn om menneskerettigheter blir mer generelle.

Fokus på valg og Kina

Reportere Uten Grenser tror at 2008 blir et like vanskelig år som det vi nettopp har gått ut av. Land som Pakistan, Russland, Irak, Palestinske områder, Sri Lanka, Somalia, Afghanistan, Chad og Niger nevnes blant steder der det ikke er direkte enkelt å drive journalistikk. Det skal holdes flere valg i 2008, og journalister kan lett komme i faresonen når de skal dekke det som skjer. Organisasjonen mener dette krever spesiell oppmerksomhet.

De flagger en prioritert sak til: I august vil øynene rettes mot de olympiske leker i Kina. Samtidig vil anslagsvis rundt 100 journalister, internett-brukere og bloggere sitte i fengsel. I årsrapporten til Reportere Uten Grenser skrives det ironisk at det bare er Den Olympiske Komite som tror at den kinesiske regjeringen vil komme med noen innrømmelser om menneskerettighetssituasjonen før lekene starter. Senest ved årsskiftet ble bloggeren Hu Jia arrestert for å ha skrevet at han ikke syntes lekene skulle avholdes i Kina. Det spås at bloggere og andre frittalende mennesker får en tøff tid i sommer.

Reportere Uten Grenser hevder også at Kinas inntreden i Afrikanske land kan påvirke ytringsfriheten i negativ retning der.

Mediemiljøene har også noen lyspunkter å trekke fram: Kommunikasjonskanaler i form av nettsteder og all slags avanserte mobiltelefoner viser ingen respekt for visum- eller landegrenser. Noe kommer gjennom selv om forsøk på sensurering er der. Bloggerne vokser i antall - på godt og vondt. Flere ytrer seg, men så blir det også mer møkk på nettet. Nyheter flyr raskt.

Status

I årsrapporten går Reportere Uten Grenser gjennom en rekke land. Her tar vi et utvalg av dem som framheves særlig:

Afrika

Blant Afrikanske land der journalister forfølges og har vanskelige arbeidsvilkår, nevnes: Eritrea, Etiopia, Zimbabwe, Gambia, DR Congo, Somalia og Rwanda. Ydmykelser og fengsel venter også journalister i Niger, Angola, Senegal, Chad, Sudan og Gabon. Madagaskar, Mauritania, Guinea, Cameron, Elfenbenkysten og den Sentralafrikanske Republikk blir heller ikke frikjent.

Reportere Uten Grenser mener at ytringsfriheten ble hardt skadet på det afrikanske kontinent i 2007. Det pekes også på at korrupsjon blant journalister er et problem. Man kan se langt etter sterke journalistorganisasjoner i de fleste afrikanske land. Lønna er dårlig og brune konvolutter med smørepenger mange på pressekonferanser og ministerkontorer. Ingen ønskesituasjon for en yrkesgruppe som skal avdekke korrupsjon - hos andre.

Latin-Amerika

I Latin-Amerika rapporterer Reportere Uten Grenser kritisk fra Mexico, Peru, Paraguay, Brasil og Colombia. Guatemala, El Salvador og Honduras er fortsatt med, og i Venezuela strammes nettet rundt ytringsfriheten knyttet til blant annet radio og fjernsyn. Fra kontinentet rapporteres også om et lovarbeid som kan betyr noen skritt i riktig retning; det skjer i Mexico, Brasil, Uruguay og Chile,

Kuba har vært "verstingen" på lista til Reportere Uten Grenser ganske lenge. 25 journalister er for tida fengslet. Mange av dem har straffer på 14 til 27 år.

Asia

Reportere Uten Grenser karakteriserer det asiatiske kontinent som en slagmark for journalister i 2007. 17 ble drept og nesten 600 mishandlet eller truet med dødsstraff. Bare i Pakistan arresterte sikkerhetsstyrene 250 journalister som forsøkte å dekke valgkampen til president Pervez Musharraf. Sri Lanka og Burma er også land der arbeidsforholdene er mildest talt vanskelige.

Aldri har det vært så mange privateide fjernsyns- og radiostasjoner i Asia som nå. Og aldri så mange tilgjengelige nettsider. Det bringer nyheter ut til folk - også fra Nord Korea. Men en mann er blitt drept i samme landet fordi han ringte til utlandet, og radiokanaler utsettes for systematiske lydforstyrrelser.

Det er mange land på lista over større og mindre alvorlige anslag mot pressefriheten, som; Bangladesh, Kina, Vietnam, Thailand, Afghanistan, Nepal og Øst-Timor.

Europa og tidligere Sovjetunionen

Debattene om ytringsfrihet går som kjent heftig også i Europa. Men de største anslagene mot journalister og ytringsfrihet finnes i land som Turkmenistan, Azerbaijan og Tyrka, i følge Reportere Uten Grenser.

Midt-Østen og Nord-Afrika

I land som Jordan, Egypt og Marokko forsøker myndighetene å ha en viss kontroll på media, mens land som Syria, Tunisia, Libya og Saudi-Arabia tvinger journalistene til utbredt selvsensur. Iran er "verstingen" og kommer dårligst ut på ytringsfrihets-indeksen for denne regionen.

Irak kommer svært dårlig ut når antall døde journalister kartlegges. 56 ble drept i fjor. Heller ikke journalister i palestinske områder unngår vold og en rekke andre problemer.

Hele rapporten finnes på:

www.rsf.org