Fabrikktak med solcellepaneler, i Ghana
Foto: Stella Futura Ghana

Å bane vei i en fornybar retning med solceller for resirkulering av plast i Ghana

Norads bedriftsstøtteordning bidrar til å utvikle bærekraftige energiprosjekter i utviklingsland. Møt Miniplast i Ghana, som i 2021 installerte solcellepanel på taket gjennom Empower New Energy som mottok støtte. Solkraftverket er det nest største av sin type i landet. Nå utlyses ny runde med støtte til bedrifter, med frist 01.02.2023

Hvor mye

År: 2021
Prosjekt: Mindre solkraftverk på tak (782 kW)
Type støtte: Forundersøkelser, opplæring og garantipremie  (50%)
Finansiering: ca. 4,4 mill NOK til portefølje av prosjekter hvor Miniplast inngår, samt garantipremie til Miniplast

(Forklaring: 362 571 NOK garantipremiestøtte (50%), 3 086 850 NOK i støtte til forundersøkelse (portefølje på seks kraftverk) og 926 625 NOK til opplæring (flere kraftverk))

På et fabrikktak i Accra, hovedstaden i Ghana, kan du finne en lovende klimaløsning med stor utviklingseffekt. Her er det nemlig installert et lite, men ikke ubetydelig solkraftverk. Solcellene dekker taket, et ellers ubrukt areal, og tilfører bedriften stabil, fornybar strøm.

Plast er et bredt problem, hvor strender og kloakk ofte er overfylte av engangsplast som flasker og små poser. Under 10 prosent av materialet resirkuleres på landsbasis, men på fabrikken blir plasten sortert og smeltet om til bruksartikler som møbler og bøtter. Solstrømmen generert på taket brukes til resirkulering om dagen, i stedet for fossilbasert strøm fra nettet. Det utgjør et stort hopp i et land der 62 prosent av strømmen  produseres av olje og gass.

– Vi fått en pålitelig og stabil kilde til strøm til fabrikken, som i tillegg reduserer avhengigheten av fossile energikilder, forteller Nadim Ghanem-Pares, CEO for Miniplast.

Norsk støtte som en stein i grunnmuren

Norad har bidratt til å realisere prosjektet gjennom støtte til opplæring, prosjektutvikling og garantipremie, både for å bygge en bredere fornybarportefølje i Afrika og spesifikt til prosjektet i Ghana. Solcellene i Accra baner en ny vei – for det er ikke mange tak som produserer strøm i hovedstaden, selv om Ghana er et svært solrikt land. Afrika har 60 prosent av verdens beste solenergiressurser, men likevel kun 1 prosent av verdens installerte kapasitet, viser tall fra Det internasjonale energibyrået. Opplæring og prosjektutvikling gjennom Norads bedriftsstøtteordning bidrar til de tidlige fasene for fornybar energiprosjekter i utviklingsland. Ved delvis støtte til garantipremien dekkes garantien av egenkapitalen som gjør prosjektet sikrere. Empower New Energy bygget kraftverket sammen med Stella Futura Ghana, og planlegger å selge strømmen til Miniplast i over 20 år.

– Norads støtte til i prosjektutvikling- og implementeringsfasen har vært et avgjørende verktøy for Empowers investering, sier Terje Osmundsen, CEO for Empower New Energy.

Støtten ble doblet i 2022

Bedriftsstøtteordningen i fornybar energi forvaltes av Norad, og gir støtte til bedrifter innen fornybar energi, energitilgang eller andre rene energiløsninger i alle utviklingsland. Ordningen gir tilskudd til gjennomføring av forundersøkelser, pilotproduksjon, utbygging av grunnleggende infrastruktur, garanti- og risikopremier eller opplæring av personale. Det er oppstartsfasene som ofte oppleves som spesielt risikofylte for bedriftene, og støtten muliggjør at selskapene kan ta de neste stegene selv.

Norad har i årets tildeling gjort avtaler om støtte til rundt 20 prosjekter på til sammen nærmere 260 millioner kroner over flere år. Det er det største antall tilskudd tildelt innen denne ordningen noen gang.

Les mer om utlysningen for 2023 her (søknadsfrist er 01.02.2023) 

Publisert 13.12.2022
Sist oppdatert 13.12.2022
Miniplast
– Vi fått en pålitelig og stabil kilde til strøm til fabrikken, som i tillegg reduserer avhengigheten av fossile energikilder, forteller Nadim Ghanem-Pares, CEO for Miniplast.
Foto: Espen Røst
– Norads støtte til i prosjektutvikling- og implementeringsfasen har vært et avgjørende verktøy for Empowers investering, sier Terje Osmundsen, CEO for Empower New Energy. Foto: Espen Røst