Energi i søkelyset

2012 var FNs år for «bærekraftig energi for alle». Energi var også et av temaene for de FN-ledede debattene om nye utviklingsmål fra 2015.

Norge har bidratt til å sette energi på den internasjonale utviklingsagendaen i løpet av året som har gått, viser årsrapporten for ren energi 2012. Norge har vært aktiv i prosjekter, styringsgrupper, og i ulike arbeidsprosesser.

Blant annet var Norge, sammen med Tanzania og Mexico, co-sponsor for en global konsultasjonsprosess ledet av FN på temaet energi i forbindelse med at verden nå utarbeider nye utviklingsmål. De nye målene skal avløse FNs tusenårsmål som utløper i 2015.

Energiforsyningen – dvs. tilgang til pålitelige energitjenester - spiller en helt avgjørende rolle i utviklingsprosessen, forteller underdirektør Ørnulf Strøm i energiseksjonen i Norad. I 2012 ga Norge totalt 2,2 milliarder norske kroner i energibistand.

- Tilgang til energi betyr tilgang til lys, muligheten til å frigjøre kvinners tid slik at de heller kan bidra i arbeidsmarkedet, og forbedrede helse- og andre sosiale tjenstester. Tilgangen til energi er kanskje viktigst som bidragsyter til fattigdomsbekjempelse, økt økonomisk vekst, verdiskapning og arbeidsplasser, sier Strøm.

Hit gikk den norske energibistanden

  • Total norsk bistand til ren energi i 2012 var på 2,2 milliarder norske kroner. 1,2 milliarder gikk via Norfund, mens rundt 350 millioner gikk gjennom ulike multilaterale kanaler.
  • Størsteparten av de norske midlene i 2012 ble brukt til å støtte opp om utvikling av rammeverk for energisektoren (Energy Policy and planning), støtte til kraftgenerering fra fornybare kilder og transmisjon og distribusjon av kraft.
  • Afrika er det kontinentet som mottar desidert mest med 43 prosent av de norske ren energi-midlene. Liberia var største mottaker i 2012. Landet mottok 160 millioner norske kroner, etterfulgt av Uganda (100 millioner kroner) og Mosambik (75 millioner).

Private investeringer

I 2012 har arbeidet med å tilrettelegge for helt nødvendige private investeringer i kraftproduksjon vært i fokus. Norfund inngikk i 2012 nye avtaler for over 500 millioner innenfor fornybare energi. Blant annet eier Norfund nå en andel i Scatecs 75MW-solpark i Sør-Afrika. Også Norads næringslivsordninger har vært aktivt brukt for å tilrettelegge for investeringer innenfor energi.

- Økt kraftproduksjon er utvilsomt viktig, men å få strømmen fram til husholdninger, virksomheter og industri, enten gjennom nettet eller i lokale løsninger, er avgjørende, understreker Strøm.

- Da utviklingen av nettet som oftest er en offentlig oppgave, har Norge støttet flere land på dette området gjennom både direkte stat-til-stat-samarbeid og gjennom multilaterale kanaler, noe som har sørget for tilgang for flere.

Høye ambisjoner

Utvikling av menneskelige ressurser står sentralt for at energiforsyningen på sikt skal være bærekraftig enten det gjelder institusjoner eller land.

Norge har bidratt til å bygge nødvendig kompetanse gjennom støtte til samarbeid mellom institusjoner i mottagerland og Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) og Statnett, gjennom multilaterale kanaler og via masterprogrammet for Energi og petroleum (EnPe).

- Ambisjonene er høye og budsjettet for inneværende år har økt ytterligere. Det er en utfordring å bygge en god langsiktig portefølje som gir gode, målbare resultater i de områdene vi har fokus på. Disse landene preges av svake institusjoner og lav gjennomføringsevne, og er land private investorer vurderer som høyrisiko, sier Strøm.

Høydepunkter fra 2012

  • 200.000 husholdninger i Laos har fått tilgang til elektrisitet. Finansieringen kom fra et fond ledet av Verdensbanken, hvor Norge har vært aktive i koordineringen av giverland.

    Programmet kombinerer investeringer og kapasitetsbygging. I landsbyene som har fått elektrisitet, ser en allerede tydelige tegn på økt aktivitet fra private entreprenører.
  • På Øst-Timor pågikk det i 2012 en meget nyttig dialogprosess mellom partene i et institusjonsbyggingsprogram. Utfordringer rundt visse aktiviteter i programmet, samt manglende politisk prioritering av fornybar energi i landets utviklingsplaner for de neste fem årene førte til en avgjørelse om å avslutte programmet et år før opprinnelig tid.

    Dette var nyttig erfaring som bidro til at norsk støtte går til de landene som har høyst ambisjoner om å utvikle renere energi.
  • I Uganda uttalte styreleder i Uganda Electricity Transmission Company Limited (UETCL) at deres twinning-samarbeid med norske Statnett var det «beste samarbeidsprosjektet i hele landet». Uttalelsen kom i samtale med teamet som utførte en sluttgjennomgang av andre fase av prosjektet.

    Prosjektet har ført til at UETCL nå utvikler en helhetlig plan for utvikling av nettet. Programmet har også ført til bedre regionalt samarbeid med nabolandene.
  • I 2012 inngikk Energy+ en femårig intensjonsavtale med Kenya pålydende 250 millioner norske kroner. Avtalen skal støtte opp om nasjonale planer for å øke tilgang til fornybar og bærekraftig energi, blant annet ved å bytte ut parafinlamper med sollamper, og støtte produksjon og distribusjon av mer effektive kokeovner.
Publisert 03.07.2013
Sist oppdatert 16.02.2015