Kompetanseoverføring gir gode resultater for oljebistand

Olje for Utvikling skal overføre norsk kompetanse slik at utviklingsland kan forvalte petroleums-ressursene på en miljøvennlig måte som bidrar til reduksjon av fattigdom. En rapport fra 2007 viser at programmet har gitt gode resultater i overføringen av kompetanse.

Kompetanseoverføring

Rapporten viser at bruken av den norske kompetansen har gitt gode resultater i overføringen av petroleumsteknisk kompetanse, særlig i landene som er i oppstartsfasen. Institusjonsutvikling har i mindre grad vært suksessrikt. Kursopphold i Norge og assistanse fra tilstedeværende norske eksperter i samarbeidslandene har blant annet ført til at grunnleggende rammeverk for petroleumsutvinning er på plass i samarbeidslandene.

Kapasitetsbygging er viktig

Kapasitetsbygging og institusjonssamarbeid med offentlig myndigheter er Olje for Utvikling (OfU)s viktigste virkemiddel. Programmet arbeider innen fire integrerte områder:

  • ressursforvaltning
  • miljøforvaltning og finansforvaltning
  • godt styresett
  • åpenhet og anti-korrupsjon

Kapasitetsbygging kan blant annet innebære assistanse til å utvikle lover og forskrifter for petroleumssektoren, teknisk kunnskapsoverføring, bevisstgjøring om miljøkonsekvenser, inntektsforvaltning samt prinsipper som transparens og likhet for loven.

Oljeutviklingsbistand fra 1980

Norge har, som evalueringen viser, i enkelte land gjennom flere tiår bidratt med kompetanseoverføring innen petroleumsforvaltning til utviklingsland. OfU initiativet ble lanserte høsten 2005 og i 2007 ble det gjennomført en evaluering av petroleumssamarbeidet fra 1980 fram til 2006 i Mosambik, Bangladesh, Øst-Timor og Angola. Rapporten tar for seg den norske petroleumsbistanden før Olje for utvikling programmet ble etablert.

Les mer i rapporten <mangler link til evalueringen>