Norad styrker arbeidet mot fiskerikriminalitet

Mange titalls milliarder USD som kunne gått til å skape vekst i utviklingsland går årlig tapt når fisk tas ulovlig opp av verdenshavene. Norad er med når INTERPOL nå intensiverer jakten på de ulovlige fiskerne.

UUU-fiske

Miljø- og økonomisk kriminalitet innen fiskerisektoren kalles UUU fiske - ulovlig, uregulert og urapportert fiske. Dette omfatter en rekke forhold som:

  • svarte landinger
  • svart omsetning
  • feilføring av fangstdagbok
  • landings- eller sluttsedler
  • utkast eller ulovlig bifangst

Kombinasjonen av bekvemmelighetsflagg og bruk av finansielle tjenester som finansjurisdiksjoner tilbyr, bidrar til at fiskebåtredere kan komme unna med slik kriminalitet. Lovbrudd som ofte er en del av UUU-fiske, er slike forhold som korrupsjon, hvitvasking og menneskehandel.

Det foregår et betydelig ulovlig, uregistrert og urapportert (UUU) fiske på verdensbasis.

  • Verdien av ulovlig fiske er estimert til å utgjøre mellom USD 10 og USD 23 milliarder årlig. Da er ikke den langsiktige verdien av senere generasjoners behov for ressursene tatt inn i regnestykket
  • Fisk landes ofte langt fra havområdene hvor den er fisket, i havner hvor lokale myndigheter verken har kunnskap eller kapasitet til å ivareta og håndheve sine internasjonale forpliktelser, eller mulighet til å kontrollere hvor og hvordan fisken er fanget
  • Særlig utviklingsland taper mye på UUU. Både egen matsikkerhet, levekår blant kystbefolkningen, skatteinngang og ressurser for senere generasjoner reduseres
  • UUU underminerer biodiversiteten på det åpne hav og i sårbare kystområder
  • Det er både samfunnsøkonomiske og miljømessige grunner til at arbeidet mot UUU bør intensiveres

Arbeidet styrkes

INTERPOL har besluttet å styrke sitt arbeid mot ulovlig fiske, og Norad har nylig inngått en avtale med organisasjonen. Avtalen skal styrke kapasiteten og kunnskapen hos INTERPOL slik at de bedre kan støtte utviklingsland til å håndtere arbeidet mot ulovlig fikse i deres farvann, og samtidig være tilgjengelig for utviklingslandene.

INTERPOL er den største mellomstatlige organisasjonen utenom FN, med 190 medlemsland. Fiskeriforvaltningens analysenettverk i Norge , FFA, er norsk partner til INTERPOL i Norads avtale med INTERPOL.

- Norge regnes for å være ett av de landene som er kommet lengst i å operasjonalisere arbeidet mot fiskerikriminalitet og ulovlig fiske. FFA vil bidra både til å øke kunnskap i samarbeid med INTERPOL, og i konkrete operasjoner, sier Kirsten Bjøru, seniorrådgiver i Norad.

Dette kan for eksemple handle om å bistå med etterretning og granskning. FFA har for eksempel bidratt til at INTERPOL, på grunnlag av anmodning fra norsk side, har sendt ut det som kalles « Purple Notice » om informasjon om sannsynlig ulovlig fiske i utviklingslands farvann. 

 

Overvåker verdenshavene fra Bergen

Ulovlig fiske og menneskehandel:

Ulovlig fiske kombineres ofte med menneskehandel, slaveri og misbruk i henhold til internasjonale konvensjoner om arbeid til sjøs og innen fiskeri (ILO).

Følgende oppslag er sendt ut til alle medlemsland av INTERPOL, etter anmodning fra Sør-Afrika. 

Norad har også inngått avtale om overvåking av det ulovlige fiske. Fra Bergen sitter stiftelsen Trygg Mat og overvåker aktivitetene via blant annet satellitt. Dette er kunnskap som nå vil komme INTERPOL og utviklingslandene til nytte. 

- Fra Bergen kan vi bidra med analyse og dokumentasjon av det ulovlige fisket, og med informasjon om mulig identitet av fartøy. Dette arbeidet utvikles stadig og krever kapasitet til sammenstilling av informasjon, sier Bjøru. 

Global innsats for å stoppe svart fiske

En rekke internasjonale avtaler regulerer marint fiske. I 2009 godkjente alle medlemsland av FNs matvareorganisasjon, FAO, en globalt bindende avtale om havnestatskontroll  for å stanse ‘svartfisket’. Denne avtalen ventes å få stor betydning i bekjempelsen av UUU fiske.

Land Norge samarbeider med på fiskerisektoren har tatt i bruk avtalen om havnestatskontroll på en meget effektiv måte, for eksempel Mosambik og Mauritius. 

Stop Illegal Fishing er en ikke-statlig organisasjon med base i sørlige Afrika som bidrar til informasjon om ulovlig fiske, og til koordinering mellom landene i Afrika.

Norge bistår både multilateralt og bilateralt på dette området, gjennom 

  • å styrke INTERPOL og norsk partner (det norske analysenettverket mot UUU) i samarbeidet med utviklingslands behov for å bygge egen kapasitet og kompetanse generelt og i helt konkrete saker 
  • å støtte til analyse og dokumentasjon av ulovlig fiske med informasjon overfor afrikanske land og INTERPOL, i avtale med Stiftelsen Trygg Mat 
  • gi faglig bistand og finansiering av operasjoner i enkeltland (tidligere Namibia, nå Mosambik, tidvis Tanzania)
  • FAO, i implementering av den internasjonale avtalen om havnestatskontroll mot UUU
Publisert 04.02.2014
Sist oppdatert 16.02.2015