Kandeh Yumkella: En energiens disippel

SE4ALLs nye leder dr. Kandeh K. Yumkella kan ikke tenke seg noe mer meningsfylt enn å ta over jobben som «byggmester» for et mer bærekraftig energisystem.
Nåværende leder av UNIDO, dr. Kandeh K. Yumkella, slutter i stillingen for å lede FN-initiativet «Bærekraftig energi til alle».
Foto: UNIDO

Yumkella, som er tidligere energiminister i Sierra Leone, går fra sin nåværende stilling som sjef for UNIDO - FNs organisasjon for indistruell utvikling - for å lede arbeidet med FN-initiativet Sustainable Energy for All (SE4ALL).

Initiativet ble omgjort til et permantent initiativ under FNs 67. generalforsamling, og Yumkella har har en sentral rolle i dette arbeidet.

Til Norad.no sier Yumkella at energi endelig står så høyt oppe på den internasjonale dagsorden akkurat nå, fordi man har klart å sette energi og utvikling i sammenheng.

- Energi har tidligere vært et spørsmål som i stor grad har vært knyttet opp mot geopolitikk. Dette var et felt FN i liten grad tok fatt i, forteller Yumkella. 

Energi og klima

Nå settes energi i sammenheng med utviklingsspørsmål og klima. Oppfølging av Rio+20 er et eksempel på dette, ifølge Yumkella.

- Energi vil etter all sannsynlighet være knyttet opp mot «de nye tusenårsmålene». Dette vil være ekstremt viktig for synligheten av problemstillingen. Dessuten har FNs generalsekretær vært en pådriver og på mange måter ligget i forkant av utviklingen.

FNs åtte tusenårsmål skal etter planen innfris til år 2015. Allerede nå er debatten i gang om hva som skal skje etter 2015. Blant annet diskuterer man hvorvidt FN bør sette opp noen nye «bærekraftige utviklingsmål».

Bærekraftig energi for alle

Ifølge Yumkella er mobilisering og et nært samarbeid mellom ulike aktører sentral for at initiativet skal lykkes. Så langt har 61 utviklingsland per i dag sagt de vil delta.

- Det må en klar politisk vilje fra myndighetenes side til å lykkes. Og dette er bare begynnelsen. Private aktører har en helt sentral plass i initiativet. De ufattelig store summene som er nødvendig for å få et globalt bærekraftig energi-system på plass, kan bare skaffes til veie av privat sektor.

Yumkella mener også at sivilt samfunn har en spesiell rolle å spille når det gjelder småskala- og desentraliserte løsninger som, ifølge det internasjonale energibyrået (IEA) vil utgjøre nær seksti prosent av løsningene for å sikre energi til alle.

Ny organisering av initiativet

Arbeidet med initiativet ledes av en liten gruppe lokalisert i Wien. Det er denne gruppen Yumkella skal lede.

- Det er ikke snakk om å lage noen ny tungrodd og byråkratisk FN-organisasjon. Jeg kaller det ikke en gang et sekretariat, men et «globalt støtteteam» som vil bygge opp virtuelle nettverk på global basis.

SE4ALL er en plattform som alle aktører, det være seg selskaper, internasjonale organisasjoner, myndigheter eller sivilt samfunn, kan gjøre bruk av.

- Det er de ulike aktørene vi skal få til å samhandle. Vår første, store utfordring er å få til en god samordning i enkelt land. Det er på bakken i utviklingsland vi må starte.  

Norges rolle

Norge har fra initiativets spede start for tre år siden vært en sterk støttespiller. Initiativet har fått støtte fra statmininster Stoltenberg, fra tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til dagens utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

I tillegg sitter konsernsjef Helge Lund i Statoil i SE4ALLs høynivågruppe som har tatt føringen innen arbeidet med å redusere gass brenning internasjonalt. 

- Norske eksperter har deltatt i arbeidet og gitt sentrale bidrag i utformingen av initiativet. Energy+ vil spesielt være en sentral brikke for på ulikt vis å legge til rette for private fornybare investeringer og hvordan disse kan vokse over tid.

Inspirerende hverdag

Yumkella er glad for å ha fått med seg alt fra ledende sjefer for store bedrifter til representanter for det sivile samfunnet som jobber med sol på landsbygda i Afrika til å samarbeide med initiativet. Han finner også inspirasjon i arbeidet.

- Å vite at du er med for å bygge et mer bærekraftig energisystem som er nødvendig både for å sikre tilgang og rene ovner for alle og som bidrar fundamentalt til å endre verdens energisystem. Jeg kan ikke tenke meg noe mer meningsfylt å jobbe med.

Publisert 03.10.2012
Sist oppdatert 16.02.2015