Norad - bistandens 'Veritas'

Norad skal sørge for at statens penger blir brukt effektivt og til riktig formål.

Innlegget er skrevet av Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad, og stod først på trykk i Vårt Land mandag 18. november. Innlegget var et svar på innlegg fra Kjellan Spinnangr i samme avis fredag 15. november.

Bistand «Legg ned Norad», skriver Kjellan Spinnangr i Vårt Land 15. november. Han viser til at krav fra Norad om rapportering, regnskap og evaluering er et hinder for resultater av bistanden.

«Nå kan man knapt gjøre en bistandsbevegelse uten at Norad ber seg forelagt avtaler, budsjett, regnskap og styregodkjennelse for bevegelsen», skriver han.

Naturligvis. Naturligvis forlanger vi det. Noe annet skulle bare mangle. Her snakker vi om skattebetalernes midler. Norad stiller strenge krav til alle som får offentlige penger. Vi forlanger god planlegging, styring og kontroll med pengene. Vi forlanger at resultater blir dokumentert. Vi forlanger nulltoleranse for korrupsjon og annet misbruk av penger. Det skal vi fortsette å gjøre.

Spinnangr og andre står fritt til å disponere egne innsamlede midler på den måten han mener er best. Men med statlige midler følger regler som gjelder for alle.

Våkent øye. Men vi skal også kutte unødvendig byråkrati og ha et våkent øye mot at for mye bistandspenger blir liggende igjen i Norge. Vi utfordrer de frivillige organisasjonene på dette hver eneste gang vi møter dem. Samtidig innser vi at kampen mot fattigdom er en så formidabel oppgave at det er nødvendig med profesjonelle medarbeidere på laget.

En fersk undersøkelse av Statistisk sentralbyrå viser at 8 av 10 nordmenn er for bistand. Men mange av dem er likevel i tvil om bistanden virker effektivt. Det stiller krav til oss som har fått tillit til å forvalte bistandspengene.

Norads rolle er være bistandens «Veritas» og sørge for at statens penger blir brukt effektivt og til riktig formål.

Publisert 18.11.2013
Sist oppdatert 16.02.2015