Ny handlingsplan skal styrke kvinners rettigheter og likestilling

Med overskriften ”Like rettigheter – like muligheter” meisles veien ut for norsk innsats for verdens jenter og kvinner i utenriks- og utviklingspolitikken de neste to årene.

Målsetningene i handlingsplanen:

  1. Vi skal gå i front for å styrke jenter og kvinners rettigheter i normative globale prosesser
  2. Vi skal inkludere likestillingsperspektivet i store politiske satsninger, herunder klima og energipolitikken
  3. Vi skal styrke kvinners politiske deltakelse og rettigheter
  4. Vi skal styrke kvinners økonomiske deltakelse og rettigheter
  5. Vi skal bekjempe vold mot jenter og kvinner
  6. Vi skal styrke jenters og kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter
  7. Vi skal sikre kvinners deltakelse i sikkerhetssektoren, fredsbygging og bekjempe seksualisert vold i konflikt og post-konfliktsituasjoner

Kun en av fem av verdens parlamentarikere er kvinner. Mer enn 220 millioner jenter og kvinner har ikke nødvendig prevensjon, og mister dermed kontroll over sitt eget liv. Hver dag dør 800 kvinner på grunn av manglende helsetjenester ved graviditet og fødsel. Og dersom alle kvinner ble likestilt med menn kunne avlinger lokalt økt med hele 30 prosent.

Dette er noen av årsakene til at Norge siden 2005 har hatt likestilling mellom kvinner og menn som en hovedprioritet i norsk utenriks- og utviklingspolitikk. En ny handlingsplan skal gjøre norsk utenrikstjeneste bedre rustet til å levere på dette.

Bedre bistand

Norad jobber daglig med å sikre at målene for norsk utviklingspolitikk nås. Fagdirektør Bjørg Skotnes i Norad mener handlingsplanen vil styrke større deler av systemet til å oppnå de resultatene Norge ønsker når vi jobber for kvinners rettigheter og likestilling.

- For det første innføres det nå mer systematikk i gjennomføringen av likestillingspolitikken. Det skal lages forpliktende planer for integrering av likestillingsdimensjonen i de store politiske satsingene. Arbeidsprosessene får større krav, blant annet understrekes det at alle saker som skal legges frem for politisk ledelse skal ha vurdert likestilling. Handlingsplanen har definert konkrete mål som det skal rapporteres årlig på. Dette vil gjøre det mulig å se om en faktisk oppnår det en ønsker, eller om innsatsene bør gjøres annerledes, sier Skotnes.

Fagdirektør Bjørg Skotnes i Norad mener handlingsplanen vil styrke større deler av systemet til å oppnå de resultatene Norge ønsker når vi jobber for kvinners rettigheter og likestilling.

- For det andre dekker planen nå både utenriks- og utviklingspolitikken. Dermed kobles bistandsvirkemidler og diplomatisk arbeid slik at de forsterker hverandre, samtidig som utenrikspolitikken generelt skal ha gjennomgående fokus på likestilling. Dette har vi erfart kan gi bedre resultater. Et eksempel kjenner vi fra energisektoren hvor de konkrete landinnsatsene, som nå i større grad også møter kvinners engeribehov, styrkes av at Norge i globale forhandlinger så tydelig legger vekt på kjønnsdimensjonen i energipolitikken, sier Skotnes.

I tillegg til å styrke integrering av likestilling i store politiske satsinger videreføres de tematiske satsingene på kvinner, fred og sikkerhet, seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, vold mot kvinner og kvinners politiske og økonomiske deltakelse.

Betydelig press mot kvinners rettigheter internasjonalt

Selv om det kjempes for likestilling verden over, er det fortsatt et betydelig press mot kvinners rettigheter internasjonalt. Alt for mange jenter og kvinner blir diskriminert, får helseskade, har ikke kontroll over egen kropp og seksualitet, kan ikke forsørge seg selv og sin familie og har ikke rettsikkerhet i sine egne land. Derfor setter Norge likestilling så høyt opp på dagsordenen. Planen har også et eget resultatmål på globale forhandlinger hvor Norge vil gå i front for å beskytte kvinners rettigheter.

- Norge er og skal være i front for kvinners rettigheter internasjonalt og ha økt engasjement gjennom Norges ambassader, heter det i pressemeldingen fra lanseringen av handlingsplanen.

Publisert 15.08.2013
Sist oppdatert 16.02.2015