Oppsummering av Norad-konferansen 2013

Godt og vel 600 mennesker deltok på årets Norad-konferanse 11. desember. Her er høydepunktene:

Kronprinsesse Mette-Marit og Tore Godal

Kronprinsesse Mette-Marit og Tore Godal i samtale
Kronprinsessen og Tore Godal hadde en hyggelig og interessant samtale.
Foto: Espen Røst/Norad

Global mødre og barnehelse er en hjertesak for Kronprinsesse Mette Marit. Kronprinsessen hadde selv bedt om å få intervjue den svært internasjonalt anerkjente norske legen Tore Godal. Han har bidratt til å  redde millioner av barns liv i gjennom arbeid med vaksiner og malaria. Kronprinsessen fikk gjennom intervjuet belyst mange viktige og interessante sider av Tore Godals mangeårige innsats, bla hans bidrag til oppstarten av GAVI. Kronprinsessen tvitret på forhånd at Tore Godal er et av Kronprinsessens store forbilder.

Flere internasjonale toppledere innen Helse og Utdanning

Norad-konferansen 2013 Panel med Børge Brende
Fra venstre: Tim Evans, Børge Brende, Amina J. Mohammed og Anthony Lake
Foto: Espen Røst /Norad

I tillegg til Kronprinsparet og Tore Godal, var flere internasjonale toppledere innen global helse og utdanning på plass på konferansen: Anthony Lake , Unicefs generaldirektør, Amina J. Mohammed , FNs generalsekretærs spesialrådgiver for utviklingsplanlegging etter 2015, Tim Evans , direktør for helse, ernæring og befolkning i Verdensbanken, og Dr. Denis Mukwege , lege og grunnlegger av Panzi-sykehuset i DR Kongo, som var en het kandidat for årets Nobels Fredspris. Alle var optimistiske og manet til kamp for å nå de ambisiøse Tusenårsmålene og målene som ville komme etter 2015. Denne positive framtidstroen og kampviljen ble også understøttet av utenriksminister Børge Brende, som i sitt åpningsinnlegg slo fast at «vi må ikke akseptere noe annet enn å utrydde ekstrem fattigdom», til stor applaus fra salen.

Resultatrapporten 2013 presentert

Direktør Villa Kulild la fram og presenterte utdrag fra årets Resultatrapport som handler om nettopp Helse og Utdanning. Kulild trakk fram at «Et kjennetegn for land som har lykkes er at de selv har prioritert helse og utdanning høyt i sine budsjetter». Hun pekte spesielt på viktigheten av utdanning for jenter og kvinner. Jenter med utdannelse får barn senere i livet og de kan tilby dem større trygghet og helse. - Men jenters utdanning er fortsatt under press mange steder i verden, understrekte hun.

 

Samtaler og debatt

Norad-konferansen 2013 Stortingspanel
Stortingets Utenrikskomite debatterer utviklingspolitikk.
Foto: Espen Røst /Norad

Flere av resultatene fra rapporten ble trukket fram i samtaler mellom innlederne og via spørsmål fra salen. Norad-konferansen 2013 ble avsluttet med en debatt mellom representanter fra Stortingets Utenrikskomite. Her deltok Anniken Huitfeldt (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp), Kristian Norheim (FrP), Knut Arild Hareide (KrF), Bård Vegar Solhjell (SV), Ola Elvestuen (V) og Sylvi Graham (H).

Publisert 30.12.2013
Sist oppdatert 16.02.2015